Регионът

Фестивалът на кешкека събра майстори и ценители на традиционни гозби, вкусни печива и тънки мезета

  23.09.2024 07:11             
Фестивалът на кешкека събра майстори и ценители на традиционни гозби, вкусни печива и тънки мезета

РАДИЛОВО. Фестивалът на кешкека и народните умения отново се превърна в истински празник на българските традиции, труд и майсторство.И  тази година събитието привлече множество самодейни фолклорни състави, майстори на тънки мезета, вкусни печива, сладкиши и традиционни народни гозби от различни краища на България. Тук няма жури за да оценява качествата на предлаганата храна. Това го правят десетките посетители, които избират любимото си ястие за да се насладят на домашните кулинарни специалитети. 

За да опитат кешкека пристигнаха народният представител Петя Цанкова, официални лица от общинската управа, общински съветници. С обща снимка гостите решиха да запаметят усещането за щастие от безгрижието, топлите лъчи на слънцето, българската музика и пъстрота на носиите. А всеки докоснал се до заветното ястие, гадаеше рецептата и допълваше мислено още продукти към иначе скромните съставки на "кеша".

"Това е фестивал, на който хората отдават почит и уважение на свирачи, танцьори и певци, на пазителите на кулинарното богатство, на организаторите за техния труд и ентусиазъм. Това е момент, в който заедно споделяме заслуженото за всеки, който тачи връзката на хората с предците и ползва опита от миналото.", каза пред посетителите кметът на Община Пещера Йордан Младенов. Той пожела весело настроение, вкусни удоволствия, здраве и берекет на стопани и гости на селото.

Кметът на пещерското село Димитър Данчев честити на своите съграждани Независимостта на България и местния празник. Той се ангажира да търси все повече поводи за подобни общи празненства и веселия в края на селскостопанския сезон.

 


Свързани