Пазарджик

РИМ – Пазарджик отваря за посетители реновираната зала „Археология“

  24.09.2024 16:07             
РИМ – Пазарджик отваря за посетители реновираната зала „Археология“

От 1 октомври 2024 г. отново отваря врати зала „Археология“ на Регионален исторически музей – Пазарджик, модернизирана по проект „Ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията в зала „Археология“ на Регионален исторически музей – Пазарджик“.

В новата експозиция, чрез хармоничен и балансиран дизайн с добра функционалност и подчертана изразителност, са представени едни от най-ценните и интересни археологически артефакти от фонда на музея. За първи път в постоянна експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик ще бъдат експонирани: златните находки от Селищна могила Юнаците, тракийското съкровище от с. Равногор, златни находки от с. Синитово и с. Калугерово, съкровището от с. Црънча, колективни монетни находки от с. Черногорово, с. Мирянци и гр. Костандово, монетата на тракийското племе „Дерони“, една от най-ранни монети, открити по нашите земи, както и други впечатляващи нумизматични артефакти.

Високотехнологичните методи за представяне на културните ценности превръщат археологическата експозиция на Регионален исторически музей – Пазарджик в атрактивно пространство, предоставящо едно различно преживяване, естетическа наслада и усещане, удовлетворяващо всяка образователна и духовна потребност при срещата с археологическото наследство. Интерактивна карта ще запознае посетителите с крепости, селища, могили, некрополи, светилища и църкви, които се намират на територията на област Пазарджик. Интерактивна стратиграфия ще разкрие пластовете на Селищна могила Юнаците и характерните за периода находки. С методите на добавената реалност експозицията ще предостави на своите посетители интересни преживявания – танца на нимфите от Светилището на Трите нимфи, реконструкция на праисторическо жилище, на тракийска колесница и на средновековната крепост Цепина; възстановка на конска сбруя с украсата от Равногорското съкровище. Всеки посетител може виртуално да сложи върху себе си част от Црънчанското съкровище и да си направи селфи за спомен.

Персонална аудиогид карта, посредством художествени разкази, ще разкрие интересни факти за експонирани в залата артефакти.

Експозицията може да бъде посетена: в работни дни – от 9,00 до 17,00 ч.; в събота и неделя – от 10,00 до 17,00 ч.


Свързани