Други Регионът

Христина Огорелкова: Взех, че спечелих конкурса и... Натиск и недопускане на работа като нов директор на училище в Пещера*

  27.09.2024 09:45             
Христина Огорелкова: Взех, че спечелих конкурса и... Натиск и недопускане на работа като нов директор на училище в Пещера*

ПЕЩЕРА. "Знаме" писа, че учители и родители на ученици от ОУ “П.Р.Славейков“ в родопския град протестират срещу директорската рокада в школото през седмицата. Учители заплашват с оставки, а родители са категорични, че ще запишат децата си в друго училище. Протестиращите твърдят, че конкурсът за избора на Христина Огорелкова е нагласен и се обявиха в подкрепа на досегашния ВрИД-директор Митка Кавлакова. Още преди първия учебен ден те заявиха, че няма да допуснат новия директор Христина Огорелкова да влезе в сградата. И сега всеки ден те правят жива верига пред вратите на училището от ранна сутрин до 18.15 часа. Изпратена е и подписка до МОН с апел за провеждането на нов конкурс за избор на директор. Христина Огорелкова твърди, че се е подготвяла повече от две години за участие в надпреварата и няма да се откаже от поста.

В редакцията ни бе изпратена позиция от г-жа Христина Огорелкова. Публикуваме я без редакторска намеса.

НАТИСК И НЕДОПУСКАНЕ НА РАБОТА СЛЕД СПЕЧЕЛЕН КОНКУРС

Нека този случай не бъде използван за предизборна пропаганда на партии. Не съм  член на никоя партия.

Град Пещера – Конкурс за директор на училище

Дългогодишен и доказан учител печели конкурс. НО!

Получава заплахи от всички нива в града и категорично настояване да се откаже от спечеленото място, за да остане сегашния директор на своята позиция!

Работя като учител в град Пещера от 2011 год., от които 8 години заемах поста заместник директор в НУ “Михаил Каролиди”.

 До изминалата учебна година бях Председател на Обществения съвет на въпросното училище, а именно ОУ ”П.Р. Славейков”.  Познавам това училище, познавам педагозите.  Не случайно, моето дете завърши основното си образование точно в тази институция. Като Председател на обществения съвет съм давала становища по отношение на бюджет, кандидатстване по НП, съгласували сме УУП и много други училищни въпроси.

Част от децата, които съм обучавала в началното училище продължават образованието си именно там, в ОУ ”П.Р.Славейков”. И тъй като се обяви конкурс за директор, реших да кандидатствам. Имам достатъчно опит и знания, познавам и града и учениците.

Подготвях се дълго за конкурса и спечелих. Няма изискване, че трябва кандидатът да бъде жител на град Пещера и учител в същото училище, за да има право да се яви на конкурс.

Взех, че спечелих и………?

Повече от седмица аз и моето семейство сме подложени на огромна психологическа атака, от страна на Кмет, Общински съвет и родители.  Всевъзможни клевети по мой адрес.

Опитах се да намеря общ език с кмета Йордан Младенов и Общинския съвет на града, за да работим заедно в името на децата от гр. Пещера, но ми беше категорично отказано.

Аз не съм от града и не съм желана в това училище. Те си имали вече директор!!!

Без значение дали на някого му харесва или не – правилата са, за да се спазват.

Иначе, ако местната администрация е решила да си самоназначава директор, без да спазва правила е сериозно закононарушение.

То, тогава дали не се обезсмисля провеждането на конкурси.......

 

БЛАГОДАРЯ за безрезервната подкрепа на моето семейство!

 

БЛАГОДАРЯ на всички приятели и познати, който ми се обадиха за подкрепа!

*Заглавието е на редакцията. Имената на всички новоназначени директори в 18 училища от областта може да прочетете само в днешния книженя брой на "Знаме"


Свързани