Пазарджик

Домашни любимци “оживяха“ в детска изложба

  29.09.2024 07:10             
Домашни любимци “оживяха“ в детска изложба

ПАЗАРДЖИК. С трета годишна изложба децата от школите по рисуване към Младежкия дом зарадваха с рисунките си жителите и гостите на града. В 45 картини 36 малки и по-големи художници чрез изкуството си изразиха голямата обич към животните. Ръководителките им и майсторки на четката Александра Кисовска и Нели Ризова, видимо развълнувани, посрещаха в галерия „Георги Машев“ любителите на детското изкуство.

- Защо животни ли?

Децата много ги обичат – отговори Александра Кисовска. – Аз също. Често заедно си споделяме случки от живота на моите котета и на техните котки, кучета, зайчета, хамстери. Колежката ми Нели Ризова, в чиято група участват момичета и момчета до 4 клас, пък осинови 6 кученца. Така че има за какво да си говорим.

И не само. Домашните любимци „оживяват“ и в картините на младите художници, изобразени в различни състояния. Рисуват ги по натура, правейки им скици, след което ги разработват художествено, поясни Александра Кисовска.

Художничката насочва децата

да рисуват и по въображение,

ползвайки илюстрации от календари, книжки, списания и други печатни издания. Това дава възможност те да навлязат в света на животните и да опознаят анатомията им – като се започне от папагалчетата и птиците и се стигне до най-едрите екземпляри.

- Резултатът е впечатляващ – правят сами композиции в някаква си тяхна обстановка, доволна е художничката. – Подпомагам рисуването по въображение и с

разкази за това как и къде живеят животните, като бухала например

Често рисуват животни и от снимки, направени от тях с телефоните си. Едно е от любимите занимания на децата са комиксите с животни, гледани от филми. Правят цели серии с разкази с рисувани животни.

Предпочитат да рисуват най-вече кучета и котки, с които имат контакти – хранят ги, гушкат ги, а това ражда емоцията в картината, твърди Александра Кисовска.

- За картините си децата използват акварел, молив, маркери – продължава тя. - Преобладава разнообразната цветова гама – контрастна тоналност, топли и студени цветове.

Всяко дете има своя си натюрел – вътрешно усещане за харесвания цвят

Често ми споделят, че искат да нарисуват котката или кучето си с обещание да подарят картината на мама, тате, баба за рождените им дни или на приятелка за определен празник. Като я довършат с моя помощ, толкова я харесват, че я запазват за себе си, припомни художничката.

Освен рисуване, младите художници изработват цветни колажи, също и апликации. Майсторят и релефи на животни от бяла глина. Наскоро им е гостувала майсторка да им покаже техниката за рисуване – пуринг. Участниците в школата посещават изложби, за да видят как рисуват други художници. Това обогатява представата за видовете изкуства.

Сред по-изявените участници в изложбата са 15-годишната Симона Божкова, Мила Чачова, Георги Костов, Ана-Мария Гъркова, Биляна Тодорова, Атанас Иванов, Лилия Иванова.

Ето какво сподели четвъртокласничката София Ценова за картината си:

- Нарисувах патица

Харесах патицата заради цветовете в меланж. Към тях добавих няколко мои щрихи. Използвах акрилни бои, те са свежи и дават възможност за нюанси в изображението. Имам рисунки на нашите котки, рисувам пейзажи и хора. Ще продължа да рисувам, защото това е голямата ми мечта.

В изложбата са представени картини на шестима пораснали мъже и жени, които от години посещават школата по рисуване на Александра Кисовска. Сред тях са Ванчо Кехайов, който

от 7 години попива уроците

на учителката си и вече продава свои творби. Напредналите в занаята са още Соня Червенкова, Мая Дичева с дъщеря си Мария, Стефка Иванова, Зора Згуровска.

Годишната изложба може да се види до 2 октомври, след което ще гостува на Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев“. Това е третото издание на експозицията. Първото е през 2019 г., а второто – през 2022 г. Иначе други тематични изложби са по повод големи християнски празници и значими събития.

- Надявам се мои възпитаници да станат добри художници, влюбени в изкуството, заключи Александра Кисовска.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани