Други

Време е за есенното почистване на дома и градината

  06.10.2024 07:21             
Време е за есенното почистване на дома и градината

В сезона сме на есенното почистване на дома и градината. Те „светват“ и така прочистваме и собственото си съзнание. Неслучайно една стара английска сентенция гласи: „Градинарството не започва през март с цветята, а през януари с мечтата“. Същото е и с приветливия дом. Почистването става лесно, когато си съставим ясен план стъпка по стъпка, да разпределим задачите и да отделим съответното време за постигане на всяка една от тях. Нищо, че сто пъти сме го правили – има опасност да зациклим или да обезсмислим труда си, например като постелим изпраните килими, а после върху тях изнесем излишните вещи от мазето или тавана…

Защо освен пролетно, трябва да планираме и есенно почистване? Чистенето през есенния сезон е

добра подготовка за зимата,

през която пълното почистване се извършва по-трудно. Времето е студено, не може да се проветрява продължително време, измитите повърхности не съхнат бързо. През лятото в домовете са се трупали прах и замърсявания, когато сме посветили повечето от свободното си време на отдих навън и пътувания през отпуските. Да не забравяме и, че есента сезон, през който често вали дъжд, кално е и замърсяванията се пренасят лесно в домовете.

Почистването на прозорците е важно

– обикновено към тях пристъпваме първо, когато говорим за почистване – и заради съседите, а и за да стане по-светло, когато продължим с чистенето… Есента е тъкмо време за почистване на прозорци, преди да настъпи зимата и да донесе замърсяване от дим и прах. Специалистите от Casa Limpia ще почистят вашите прозорци до блясък. Няма да подминем щорите и завесите – те също са натрупали доста прах за летния сезон.Особено внимание е нужно

в банята и кухнята

Тези две помещения се използват най-интензивно и затова трябва да им отделим особено внимание и старание. В банята детайлно чистене искат фаянсът и санитарията. С разнообразни препарати може да се справим и с мухъла, ако се е образувал – по тавана, във фугите, под мивката. Но и мухълът, и замърсяванията, могат да бъдат премахнати с разтвор от оцет и вода сравнително лесно.

В кухнята, освен подовото почистване, паяжините по ъглите, печката, мивката и хладилника, не трябва да забравяме трохите и другите замърсявания в шкафчетата.

Не само в кухнята има подове, но пък те са най-мръсни

По време на есенното почистване подът не се нуждае от обикновена метла или прахосмукачка. Подовете са ежедневно подложени на замърсяване с прах и други замърсители, внасяни чрез обувките. Както твърдите подови настилки, така и килимите и мокетите се нуждаят от обезпрашаване и почистване с подходящи препарати. Ако подовете ви са с настилка от мрамор, почистването им също има своята специфика.

Не подминавайте меката мебел

Меката мебелировка поема прах, всекидневно по нея попадат трохи, мъртви кожни клетки, косми от хора и домашни любимци. Може да се доверите на професионално пране или да използвате парочистачка и други препарати, а докато чакате мебелите да изсъхнат още в деня на прането, може да дезинфекцирате местата, в които семейството прекарва повечето време. Защото през зимата влагата е чест гост в домовете, а във влажна среда се създават благоприятни условия за развитие на бактерии. Всички повърхности трябва да се почистят добре и да се дезинфекцират с антибактериален препарат. Не трябва да забравяме дори дръжките на вратите и прозорците.

А когато настъпи зимата, редовното проветряване е задължително, за да поддържаме здравословна среда, без благоприятни условия за виреене на микроби.

Едва ли ще вместите в един уикенд почистването на дома и градината,

но е добре да планирате и него в следващите дни

Септември месец е важен за добрата подготовка на градината за следващия сезон – знаят добрите градинари. Веднага след като първата слана е унищожила повечето едногодишни растения, може да започнем да подготвяме градината за зимата. А есенното почистване може да започне и по-рано, ако вече забелязваме изсъхнали или мъртви растения.Първото нещо е да премахнем всички материали, използвани за поддържане на растенията, като колове за боб, клетки за домати или решетки. Може да ги почистим, като ги напръскаме с разтвор две към едно на вода и белина. Това ще убие всички болести, които може да се задържат върху опорите и след това да бъдат пренесени отново в градината.

През септември премахваме и отработения растителен материал от градината

- всички болни и изсъхнали растения, стари плодове и зеленчуци… Ако растителният материал е здрав, той може да се компостира, но съмняваме ли се, че може да носи болести – трябва да го изгорим, за да не заразим градината си. Друга стъпка при подготовката на зеленчукова градина за зимата е разпръскването на компост, компостиран тор или други торове върху зеленчуковите лехи. Може да засадим и покривна култура за зимата, като ръж, детелина или елда.

Цветната градина също иска зазимяване

Включително и дървесината, и градинската мебел. Силният вятър и минусовите температури през зимата определят качеството на дървесината през цялата година.  Ако искаме оградите, мебелите и градинските постройки да преживеят суровия климат през зимата е необходимо до положим защитно покритие, което ще придаде необходимата устойчивост. Важно е почистването на каменистите пътеки. Те няма да бъдат пощадени от окапалите листа, а ако те останат между камъчетата, това ще доведе до образуването на хумус, което е идеално място за размножаване на плевели. Почистването се прави най-добре в сухо време с издухване на листата.

Да не забравяме улуците

Те трябва да са чисти от падащи листа, особено преди да ни изненада първият сняг.

Добре е да подхраним тревата в двора с хранителни вещества, от които тя се нуждае, за да преживее студените месеци, особено след горещо и сухо лято. Моментът е изключително подходящ за пресаждане. Препоръчва се тревата да се отреже по-късо, след което да се разхвърля семето по цялата тревна площ. Подрязва се живия плет, храстите и клоните на дървета. Именно през есента е време

да предпазим нежните растения от първите силни студове

Някои цветя не могат да се справят с ниските температури през зимата и по-скоро трябва да презимуват в къщата, докато други растения са доста издръжливи на студени температури.

И накрая – да не забравим да почистим инструментите си. Късната есен е най-доброто време за почистването им – от пясъка, маслата, ръждата, водата от поливния маркуч трябва да се източи, а газта – от градинската косачка. А после може да си отворите една бира за добре свършената работа.

„Знаме“


Свързани