Спорт

Пазарджик се гордее със своите мажоретки-световни шампионки

  01.10.2024 06:37             
Пазарджик се гордее със своите мажоретки-световни шампионки

С арка от балони и жива музика посрещнаха момичетата от „Мистерия“ след титлата в Кейптаун

Мажоретен състав „Мистерия“ при Общински детски комплекс (ОДК) Пазарджик, с ръководител Вергиния Нешева спечели общо две световни титли и три медала на 6-ия Световен шампионат по мажоретен спорт в Кейптаун, Република Южна Африка. Надпреварата се проведе от 21 до 23 септември и в него взеха участие отбори от 9 държави.

Нашите мажоретки завоюваха световни титли в категориите „100 метра дефиле с помпони“ (възрастова категория сеньорки) и „Група с помпони“ (сеньорки). На 23 септември химнът на България прозвуча в тяхна чест.

Композиция “Хензел и Гретел”

на треньорката Вергиния Нешева им донесе Световната титла в категория „Формация помпон“-сеньори, „Мини формация помпон“ пък е с бронз.

Ана-Мария Божкова грабна среброто на соло с помпони (джуниорки), докато Петя Нешева и Габриела Чалъмова са бронзови медалистки в категория дуо с помпони (сеньорки) и мини формация с помпони (сеньорки). Солото на Светлана Игнатова в категория „Соло помпон“- сеньор се класира на пето място. На пето място се класира и дуото в същата категория на Светлана Игнатова и Катрин Шопова.

- Момичетата бяха страхотни, невероятни, бяха просто уникални. Публиката много ги хареса – не скри вълнението си пред „Знаме“ тяхната треньорка Вергиния Нешева. – Искам да им кажа, че много, много ги обичам.

Дадоха сърцето и душата си,

проявиха изключително голяма упоритост. Ликуването е напълно заслужено.

15 мажоретки на възраст над 15 години са постигнали успеха в Южна Африка. Той е много бляскав, но не е бил никак лесен, плод е на безброй усилия и изтощителни тренировки.

- От два състава – на джуниорките и сеньорките, трябваше да направим един, защото Кейптаун е скъпа дестинация. Някои деца трябваше да научат новото съчетание само за четири седмици. Всички положихме

къртовски труд в залата, при това - на невероятна жега

Напрежението бе наистина голямо. Не липсваха сълзи, а умората бе наистина голяма – не крие треньорката.

Но пък си струваше, категорична е тя. – Преживяхме неописуеми емоции по време на шампионата. За мен това е много голям успех. За пръв път участвахме във форум на друг континент. Така вдигаме нивото и на отбора, и на самия спорт.

За композицията

„Хензел и Гретел – Ловци на вещици“

г-жа Нешева разкрива:

- Нарекохме я така, защото е по саундтрака на едноименния филм. Много е емоционална, защото момичетата трябва да изиграят и ролите на Хензел и Гретел.

На летище София официално посрещане изненадало шампионките. Там били дори президентът на Българска федерация по мажоретен спорт и батон туърлинг (БФМСБТ) Юлия Мумджиева и вицепрезидентът Ренета Камберова. От федерацията ценят високо големия успех на мажоретките ни. Както и на тяхната  треньора Вергиния Нешева, балетния педагог на отбора - Анастас Петков, Емилия Спасова - директор, и Слава Андонова - зам.-директор на Общинския детски комплекс (ОДК) в Пазарджик.

„Гордеем се с успехите на нашите момичета! Златни са! Златни!“ – написаха в социалните мрежи от БФМСБТ.

Шампионско посрещане с арка от балони, тъпан, гайда и много обич

е имало и в Пазарджик. Него пък го организирали родителите на шампионките и то също било изненада. Когато деца, родители и треньори работят в една посока се получава това - големи успехи, взаимно уважение и красиви моменти.

А развълнуваните мажоретки отправиха искрени думи на благодарност към кмета на община Пазарджик Петър Куленски за неговата морална и финансова подкрепа, която включва поемането на разходи за самолетни билети, новите помпони и костюмите за световното първенство​.

„Момичета, вече не сте само на върха на нашия свят - отново сте короновани с титлата на световни лидери в спорта! – написа пък той във Фейсбук. Кметът също посрещна и приветства шампионките ни в Пленарна зала на Община Пазарджик –

Пазарджик и цяла България се гордее с вас за всички усилия и безпрецедентна мотивация,

които ви доведоха първата титла на спорта! Благодаря ви!“.

Мажоретките от „Мистерия“ и треньорката им Вергиния Нешева за трети път стават световни шампионки. Предишните два пъти са от надпревари в Чехия – през 2018 г. и 2023 г.

- Просто тази година сме към друга федерация, която се бори мажоретният спорт да стане олимпийски.

Момичетата от пазарджишкия състав завладяха и сърцата на много телевизионни зрители с участието си в „България търси талант“ през 2019 г., когато стигнаха до финала.

А ето и всички имена на момичетата:

Ана-Мария Павлова Божкова
Анелия Стефанова Йончева
Ани Николаева Йорданова
Виктория Златева Шумарова
Габриела Ангелова Чалъмова
Деница Стоянова Халачева
Иванина Яворова Георгиева
Елена Атанасова Бютюнева
Катрин Ангелова Шопова
Маргарита Радославова Величкова
Никол Максимова Караджова
Петя Иванова Нешева
Румина Петрова Петрова
Самира Мазен Карман
Светлана Николаева Игнатова

Мила ТОДОРОВА


Свързани