Други

Ето подробности за лекарите на 2024 година за област Пазарджик

  02.10.2024 06:22             

д-р Валери Гадючков

Д-р Гадючков има принос за развитието на анестезиологията, а д-р Соколова – за прилагането на иновативната медицина

Младите надежди: д-р Бакалов отговаря за болничната аптека в разгара на Ковид, докато д-р Копривщенов избира непопулярна специалност

ПАЗАРДЖИК. Както „Знаме“ писа неотдавна, Управителният съвет на Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) разгледа номинациите за Лекар на 2024 година и определи тазгодишните фризьори. Сега ще ви разкажем повече за тях.

Категория „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“ - д-р Валери Гадючков,

специалист „Анестезиология и реанимация“ с над 45-годишен стаж и богат опит.

Завършва Висшия медицински институт „Иван П. Павлов“ в Пловдив. Веднага след дипломирането си е разпределен с държавна поръчка на работа като анестезиолог в Районната болница в Крумовград, където практикува до 1986 г.

През същата година започва работа в Окръжна болница – Пазарджик. В медицинския и филиал, под ръководството на проф. Атанас Атанасов, освен с лечебна дейност се занимава и с преподавателска, и с научна такава. Работи основно върху кардиоваскуларни проблеми при високи епидурални блокове. През този период в КАРИТ обучава десетки свои по-млади колеги на специалността „Анестезиология и реанимация“, но и на работа в екип и способността да взимат критични решения за изключително кратко време. И, разбира се, на умението да боравят с всевъзможни различни раздели от медицината.

През 1991 г., под ръководството на проф. д-р Стайко Спиридонов, д-р Валери Гадючков става част от един новаторски не само за времето си екип, който създава  първата частна болница в България и Източна Европа – „Хигия“. Защитил специалност  „Анестезиология и реанимация“, д-р Валери Гадючков е със задача да създаде Отделението по анестезиология, реанимация и активно лечение“ в болница „Хигия“ като територия, оборудване и персонал и става негов успешен ръководител в продължение на почти 30 години, до 2020 г., когато отстъпва длъжността на по-млад колега.

Категория „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникална техника“ - д-р Райна Соколова,

дългогодишен специалист „Гастроентерология“ и „Вътрешни болести“.  

Завършва „Медицина“ във ВМИ – Пловдив през 1993г.

Започва работа като участъков лекар първо в Брацигово, а после - и в Пазарджик. След около година получава възможност за работа в IV- то Вътрешно отделение на Окръжната болница в областния град. Тогава се оформя и интересът й към вътрешната медицина и особено към кардиологията. През 2000 год. придобива специалност  „Вътрешни болести“, а през 2007 год. – втора специалност „Гастроентерология“.

Скоро след вземането на специалност „Вътрешни болести“ започва работа като консултант-интернист в I–ва Хирургия при проф. д-р Николай Владов. Провежда обучение по долна и горна ендоскопия в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ . Има интереси в областта на долната и горна ендоскопия, ехография, включително интервенционални процедури – полипектомия, тънкоиглена аспирационна биопсия. Д-р Соколова притежава квалификации за гастроинтестинална ендоскопия и ехография.

„Технологиите в нашата специалност непрекъснато се развиват , което прави възможностите за точна диагностика и лечение все по-големи . Гастроентерологът не може без добри ендоскопски апарати и без добър ехограф , а аз работя с техника от най-висок клас във всички ехографски методи“ , споделя д-р Соколова.

Категория „Ти си нашето бъдеще“ - д-р Димитър Бакалов,

лекар-специализант в Спешното отделение на МБАЛ-Пазарджик

Д-р Димитър Бакалов е роден 04.09.1990 г. в Пещера . Завършва средно образование в гимназия „Иван Аксаков“ в Пазарджик. След положената с пълен отличие матура по биология, записва специалност „Помощник – фармацевт“ в Медицинския колеж в Пловдив. По време на обучението си работи като оператор в големи фармацевтични вериги.

След дипломирането си като бакалавър обаче започва да учи „Медицина“ в Медицинския университет в града под тепетата. Докато се обучава за лекар, той работи и като фармацевт. Дипломира се през октомври 2019 г.

От 2020 г. работи в МБАЛ-Пазарджик, като заема длъжността управител на болнична аптека по време на пандемията от Ковид 19, работи и в Отделението по образна диагностика.

По-късно става специализант в Спешно отделение към областната болница. В момента д-р Бакалов работи в Болнична аптека и е заместник- началник на Спешното отделение към МБАЛ Пазарджик, ръководи дейностите по клиничните изисквания в лечебното заведение и заявките на неразрешени за употреба в България лекарствени продукти . Паралелно със специализацията си, д-р Бакалов изучава и магистратура „Стопанско управление“  в направление „Администрация и управление“ . Завършил е и „Здравен мениджмънт“ в направление „Обществено здраве“ в МУ-Пловдив.

Категория „Ти си нашето бъдеще“ - д-р Атанас Копривщенов,

специализант по Клинична лаборатория  в МБАЛ „ Хигия“.

Д-р Копривщенов е роден в Пазарджик. Завършил е медицина в Медицинския университет в Пловдив. Избира да продължи своя професионален път в сферата на специалност, която въпреки своята значимост, в последните години става все по-рядко предпочитана. Затова привличането на млади лекари към нея е изключително важно.

Д-р Копривщенов е млад, подготвен и отдаден на професията. Започва професионалния си път като клиничен лаборант. Открива медицината като свое призвание и надгражда знанията, уменията и квалификацията си като лекар със специалност „Клиничната лаборатория“.

- Изключително ценен член на екипа ни, с готовност се отзовава и включва във всички активности и дейности, свързани с работата по специалността, казва за д-р Копривщенов неговият пряк ръководител - д-р Корнелия Павлова.

Наградата в

категория „Лекар на годината 2024“

бе присъдена на д-р Орце Орцев, общо медицина, за който ще ви разкажем в следващия брой.

Мария ДЪБОВА


Свързани