Пазарджик

Кои са новите 18 директори на училища, спечелили конкурса?

  03.10.2024 09:03             
Кои са новите 18 директори на училища, спечелили конкурса?

Не се намериха управленци за 15 от 33-те училища след края на конкурса

ПАЗАРДЖИК. Новите 18 директори на училища, спечелили конкурса на Регионалното управление на образованието заеха новите си работни места след като минаха през двата конкурсни етапа за поста – писмен изпит и събеседване в края на август и началото на септември. Старите директори на много места бяха изпратени в заслужена почивка с цветя, прегръдки и сълзи. Така беше

в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт,

където Ангел Малинов наследи на поста дългогодишния директор на гимназията Таня Благова, която успя да утвърди гимназията като едно от елитните и най-престижни учебни заведения в областта през последните над 30 години. Таня Благова е директор от 32 години, като още 6 години преди това е редови преподавател тук. Малинов е бивш футболист на „Хебър“ и професионален играч в „А“ група, син на футболната легенда Малин Малинов-Малинката, но и сред младите, активни и иновативни специалисти в образованието. Той бе директор на НУ "Никола Фурнаджиев", а преди това показа качествата си начело на ОУ „Христо Ботев“  в село Сарая. Старши-експертът по професионално образование и обучение в РУО Васвие Мехмедова представи Малинов, който пред екипа от учители каза, че ще запази постигнатото от училището до сега и ще продължи с надграждането и развитието му. “Искам да прегърна всеки един от вас и да му прошепна благодарност за споделените години като му пожелая здраве и благоденствие“, развълнувана се обърна към колектива Таня Благова и пожела успех на новия директор.

Трогателна до сълзи бе церемонията в Професионална гимназия по селско стопанствоЦарица Йоанна“,

която подготвя механизатори, кадри за лозаро-винарството, икономисти. Учебното заведение, което е едно от най-старите в Пазарджик ( с над 100-годишна история) изпрати с уважение досегашния си директор инж. Георги Гатев. Той е директор тук близо 32 години, а от 40 е част от екипа и заслугата за реномето на училището е негова. Сега ръководството поема Иванка Георгиева. „Благодарна съм, че поемам гимназията в това стабилно състояние. И макар в момента да преживяваме не най-добрите си времена като училище и като професионална гимназия, аз съм убедена, че имаме ресурса – най-вече човешкия ресурс и добрата материална база -  да се справим с трудностите, да продължаваме да вървим напред и да надграждаме постигнатото“, каза новият директор. „Нашата гимназия е като една къща. Нашата къща, вашата къща. Сега г-жа Георгиева е стопанин. Подкрепяйте я, за да вървят нещата гладко, като в едно сплотено семейство“, призова инж. Гатев.

Татяна Попатанасова е новият директор на основно училище "Кочо Честеменски" с. Динката. След конкурс тя бе кандидатът, който пребори конкуренцията и със заповед на министъра на образованието от 24 септември встъпи в длъжност. Има над 15 години педагогически стаж, от които 10 е била директор на детска градина. Завършила е Софийски университет "Климент Охридски", магистратура "Мениджмънт на образованието". Живее в Памидово, семейна, с две дъщери.

Рядкост са обаче директорите, които живеят в селата

Да припомним, че транспортните неволи бяха една от косвените причини, довели до прекратяване на конкурса за директори на 10 училища в Пазарджишко от РУО. Това стана, защото до крайния срок, 19 август,  не се яви нито един кандидат.  Така без нови ръководители останаха 4 училища в областния град и още 6 в по-малки населени места. В Пазарджик това са НУ „Г. С. Раковски“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, ОУ „Стефан Захариев“ и Професионалната гимназия по промишлени технологии. Освен това няма постъпили заявления за ръководители на училищата в Главиница, Паталеница, Хаджиево, Злокучене, както и в НУ „Васил Левски“ в Септември и ОУ „Двайсти април“ в Панагюрище.

Част от изброените учебни заведения

си търсят директори от години

и не е изненада, че отново няма желаещи. До малките населени места няма редовен обществен транспорт, работата с уязвими групи е по-трудна, както и това да си в екипа на средищно училище с пътуващи от други села деца, а когато учениците са малко, и бюджетът на школото е недостатъчен, което създава допълнителни трудности.

Както писахме, в Пазарджишка област РУО обяви конкурс за директори на общо 33 училища. На 23 август бе публикуван списък с допуснати 33 кандидати за писмен изпит

Осем кандидати не бяха допуснати по различни причини,

основно за непредставяне на документи за преминат медицински преглед или удостоверяване за 5-годишен учителски стаж.

В началото на юли министерството обяви конкурси за 481 места за директори на общински и държавни училища в страната. По оценка на МОН от края на 2023 г. около 600 училища бяха с временно изпълняващ длъжността ръководител или такъв, навършил години за пенсия. По тази причина поетапно се пристъпи към избор на титуляри за тези институции.

СПИСЪК на назначените след провеждане на конкурс на длъжността "директор" на училище           

1. ОУГеорги Бенковски“, гр. Велинград - Ангел Владимиров Симеонов

2. НПГГС"Христо Ботев", гр. Велинград - Георги Василев Янчев

3. ОУКочо Честеменски“, с. Динката - Татяна Борисова Попатанасова

4. НУ "Васил Левски", гр. Пазарджик - Славея Делчева Маринова-Методиева

5. НУ "Никола Фурнаджиев", гр. Пазарджик - Анна Георгиева Пашова

6. ОУ "Христо Ботев", гр. Пазарджик - Теодора Христова Христова

7. ОУ "Христо Смирненски", гр. Пазарджик - Стоянка Найденова Златанова-Илинова

8. СУД-р Петър Берон“, гр. Пазарджик - Йорданка Атанасова Нанкова

9. ПГССЦарица Йоанна“, гр. Пазарджик - Иванка Александрова Георгиева

10. ПГМЕТ, гр. Пазарджик - Цонка Петрова Симеонова

11. ПГИМ, гр. Пазарджик - Ангел Малинов Малинов

12. ОУКочо Честименски“,  с. Пищигово - Мария Славчева Златарева

13. НУМихаил Каролиди“, гр. Пещера - Нина Петкова Якофова

14. ОУПетко Рачов Славейков“, гр. Пещера  - Христина Йорданова Огорелкова

15. ПГХВТАтанас Ченгелев“, гр. Пещера - Мария Димитрова Вачкова

16. ОУ "Христо Ботев", гр. Ракитово - Йорданка Василева Дрикова

17. ПГ по транспорт, с. Виноградец - Мариана Стефанова Гущерова

18. СУ "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Стрелча - Ненка Ангелова Христева.

(Зн)

 

В ПГСС „Царица Йоанна“ инж. Георги Гатев отстъпи директорския пост на Иванка Георгиева

 

 

ТНУК ДВЕ СНИМКИ С ЕДИН ТЕКСТ- Досегашният директор на ПГИМ Таня Благова предаде щафетата на Ангел Малинов

 


Свързани