Пазарджик

В Пазарджик: Бъдещи медсестри, акушерки и фелдшери прекрачиха прага на нов учебен корпус - започна новата академична година /СНИМКИ/

  02.10.2024 12:53             
В Пазарджик: Бъдещи медсестри, акушерки и фелдшери прекрачиха прага на нов учебен корпус - започна новата академична година /СНИМКИ/

В Пазарджик с нов учебен корпус и много пожелание и ентусиазъм се откри новата академична година в изнесеното обучение на Медицински университет-Пловдив. Освен досегашната специалност - за медицински сестри, вече са обособени още две - за акушерки и за лекарски асистенти.

На събитието присъстваха кметът на община Пазарджик Петър Куленски, областният управител Валентина Кайтазова, заместник-деканът по научно-изследователската дейност към Факултета по обществено здраве на Медицински университет - Пловдив проф. Биянка Торньова, доц. Даниела Танева – ръководител катедра „Сестрински грижи“, доц. Милена Сандева – ръководител катедра „Акушерски грижи“ към МУ, лекарски асистент Христо Иванов и Теодора Михова – председател и зам.-председател на Български съюз на лекарските асистенти и фелдшери, директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов, председателят на Общинския съвет Найден Шопов, председателят на комисията по здравеопазване и социални дейности д-р Елисавета Георгиева, Галина Цинигарова – представител на Регионална асоциация на специалистите по здравни грижи, Ваня Апостолова – експерт в РУО-Пазарджик, депутати, представители на общинската администрация и на Общинския съвет., представители на медицински заведения...

"Инвестицията в здравеопазване е инвестиция в живота. Искам да ви поздравя, че сте избрали да посветите своя професионален път на едно благородно дело. Обличайки белите престилки, вие ще дарявате и запазвате живот. Висшето образование не е спринт, то е маратон. Аз ви пожелавам търпение през тези години и един ден да се обърнете горди назад, за да видите своя извървян път", обърна се към присъстващите студенти кметът на Община Пазарджик Петър Куленски.

Той благодари на Валентина Кайтазова, респективно на държавата, за помощта и реализацията на този проект, както и на общинските съветници и на общинския екип от дирекция „Образование и култура“ - и специално на присъстващите зам.-кмет Таня Колчакова и директора на дирекцията Весела Тодорова за свършеното в последните 6 месеца. „Не на последно място искам да лбагодаря на МУ-Пловдив – за доверието към Община Пазарджик. "Преди 6 месеца направихме една среща с тях и си казахме, че партньорството ни трябва да бъде надградено и днес имаме не само една специалност, а цели три. Квотата, която получаваме за изнесено обучение е удвоена. Вярвам, че догодина ще увеличим, както специалностите, така и квотите, и дай, Боже, един ден Пазарджик да има филиал и да се превърне в център на обучението по обществено здраве. Преди година на среща с директорите на учебни заведения бе констатирано, че има проблем с кадрите – надявам се с така нужните медицински сестри, акушерки и фелдшери да успеем да постелем един път за здравеопазването. И един призив към вас, скъпи ръководители на лечебвите заведения – направете така, че тези студенти, когато завършат обучението си, да останат да работят в Пазарджик. На добър час на всички!“, пожела Куленски.

"Днес поставяме началото на новата учебна година и сме щастливи, че имаме прием в две нови специалности - акушерки и лекарски асистенти. Това говори за едно успешно развитие за тези четири учебни години, в които се осъществява обучението. Поздравявам ръководството на Община Пазарджик, които продължават това успешно партньорство с Медицински университет - Пловдив. Тогава ние направихме едно много сериозно проучване за нагласите към подобен тип обучение сред завършващите, проучихме и какви са потребностите на лечебните заведения и решихме, че трябва да започнем с извършването на тази устойчива политика за сдобиване с медицински кадри. Надявам се след завършването на вашето образование да останете в Пазарджик", каза областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова.

Проф. Бианка Торньова също се обърна към присъстващите: "За мен и моите колеги е удоволствие да бъдем тук, защото за четвърта поредна година се открива такава в Пазарджик. За нас е чест и удоволствие вие да се обучавате в Медицински университет - Пловдив. Скъпи студенти, предстоят ви усилни дни и безсънни нощи в овладяване на тайните на медицинската наука, но ние вашите преподаватели ще бъдем винаги до вас. Обичайте хората, защото само там където има обич към човека, има медицинска наука", подчерта заместник-деканът по научно-изследователската дейност ъм Факултета по обществено здраве на МУ.

От името на новоприетите студенти Цвятко Луджев, първокурсник-лекарски асистент и кмет на село Ивайло, благодари за предоставената възможност за обучение и увери, че той и колегите му ще докажат, че усилията на толкова много хора не са били напразни.

След отслужване на молебен за здраве и благополучие от архиерейския наместник Боян Кочев официално бе прерязана лентата на новия учебен корпус, а студентите си пожелаха успешна учебна година.

А какво казаха първокурсници, приети в трите нови специалности на изнесено клинично обучение в Пазарджик, четете в книжния ни брой в петък.

(Зн)


Свързани