Пазарджик

Форумът за култура, образование и екология “Екоцентрика“ ще се проведе от 5 до 11 октомври

  02.10.2024 16:01             
Форумът за култура, образование и екология  “Екоцентрика“ ще се проведе от 5 до 11 октомври

Младежки дом - Пазарджик ще реализира интердисциплинарния форум за култура, образование и екология „Екоцентрика“ за единайсета година.

 В сътрудничество с активни организации и професионалисти от различни сфери сме подготвили събития  за всички възрасти.

В програмата ще представим:

  • НЕ| Зависими в Мрежата - какво трябва да знаем като родители, за да бъдат децата ни в безопасност – събитие съвместно с Национален център за безопасен интернет, в което ще се фокусираме върху ключовата роля на родителите в изграждането на онлайн безопасност за децата и развитието на важни умения като критично мислене и позитивна комуникация/дигитално-медийна грамотност, които помагат на децата да се ориентират уверено в интернет и да бъдат устойчиви на рисковете в Мрежата. Ще обсъдим как да научим малчуганите да разпознават опасностите в Мрежата, да защитават профилите си, да оставят своята позитивна дигитална следа, да управляват дигиталния си имидж и да създават здравословни онлайн навици. Експерти ще споделят полезни съвети и стратегии, а вие ще имате възможност да зададете своите въпроси.

 

  • Рисуване с бактерии – ще представим изложба на микробиолога Силвия Ветренска – носител на второ място с проекта си «Моторът на Ели» в Националния конкурс Агар Арт за рисунка с микроорганизми. Тя ще разкаже и демонстрира изкуството на рисуване с бактерии и ще разкрие света на микробиология за малките участници.

 

  • Работилница „Млад археолог“ – археологът Красимира Лука ще разкаже пред ученици от СУ „Георги Брегов“ за светилището на Асклепий и други интересни археологически обекти в нашия регион.

 

  • Дългият път към звездите – научен театър. ДЪЛГИЯТ ПЪТ КЪМ ЗВЕЗДИТЕ ни запознава с чувство за хумор с последните научни теории за произхода на Слънчевата система и на живота на Земята. По находчив и достъпен начин спектакълът ще ни въведе в космическата наука и ще постави важни въпроси за непосредственото бъдеще на човечеството. Екипът зад проекта – Андреа Брунело, режисьор и сценарист от Jet Propulsion Theatre - Италия, д-р Владимир Божилов от Катедра "Астрономия" към СУ и Димитър Узунов, режисьор, сценарист и актьор от Famille Mundi - Париж и Арте Урбана Колектив - София, забъркват цветен коктейл от наука, театър и пърформанс.

 

  • Флашмоб Move On Demo ще стимулира движенческата култура сред подрастващите като част от заниманията в свободното време. Събитието е с участието на съставите към Младежки дом – Пазарджик.

 

 

  • „Родени от огъня“ – прожекция и пърформанс, реж. Саша Хаджиева. Филмът проследява  танцово-театралното изкуство с огън в България – един интересен и все още не много познат артистичен формат, определян като танц, пърформънс, театър с огън, цирково изкуство, жонгльорско майсторство или „flow arts”.

 

Тръгвайки по стъпките на изпълнителите с огън у нас, авторката на „Родени от огъня“ и снимачният екип, се опитават да отговорят на въпроса на какво се дължи въздействието и почти хипнотичния ефект на това изкуство върху публиката.

„Екоцентрика“ се реализира от екипа на Младежки дом – Пазарджик с подкрепата на Община Пазарджик и ОСНВ Пазарджик.

 

 

Контакти:

Гр. Пазарджик; Ул. „Екзарх Йосиф” 6;

[email protected];

www.mdompazardjik.com/

0879605620 – Инна Церовска /директор/

 

ПРОГРАМА

 

 

5 октомври

10:00 – 13:00 Не|Зависими в Мрежата – Какво трябва да знаем като родители, за да са в безопасност децата ни? – съвместно с Национален център за безопасен интернет – Голяма зала

7 октомври

17:00 Рисуване с бактерии – изложба и демонстрация със Силвия Ветренска – Външна зала

8 октомври

Работилница „Млад археолог“ – със СУ „Георги Брегов“

9 октомври

14:00 Дългият път към звездите – научен театър, реж. Андреа Брунело

Изпълнители: Димитър Узунов / д-р Владимир Божилов – Голяма зала

10 октомври

17:00 Move on Demo – движенчески флашмоб със съставите на Младежки дом – Пред Младежки дом

11 октомври

19:00 Родени от огъня – прожекция и пърформанс, реж. Саша Хаджиева– Голяма зала


Свързани