Други

Брациговските питули станаха хит на кулинарния фестивал в родопския град

  30.09.2024 08:10             
Брациговските питули станаха хит на кулинарния фестивал в родопския град

БРАЦИГОВО. Както писахме, за трета поредна година фолклорният кулинарен фестивал „Вкус на традициите“ събра в родопския град майсторки на традиционните брациговски ястия. И не само.

Трапезите в архитектурния комплекс „Попови къщи“ преливаха от вкусотии. Освен брациговска пита с праз, традиционни брациговски милинки, уникалните питули, присъстващите опитаха и зелник, баница с картофи, лютко, орехов ликьор и други блюда, характерни за селата в общината - Равногор, Розово, Бяга, Козарско, Жребичко, Исперихово.

Кулинарното събитие

е част от програмата на провеждащия в общинския град форум „Брацигово – Каменният поток на времето“.

Сред участниците във фестивала бе и брациговската снаха Антония Димитрова, родом от Костенец. Тя досега не е пропуснала кулинарната надпревара. Първата година е приготвила тиквеник, втората – брациговска пита с праз, тази година пък се изявява с брациговски питули.

- Реших да се хвърля към

непознато за приготвяне ястие,

сподели майсторката. – Имах удоволствието да опитам вкуса му от баба Иванка Мишекопаранова. На въпроса към нея за рецептата, тя отговори така: „Няма рецепта, всички продукти слагам на око и нещата се получават. А продуктите са вода, брашно и сол за тестото, за сиропа – вода и захар, плюс орехите“, обобщава възрастната майсторка на питулите.

Антония се пита как без мая може да се получи подходящо тесто. На помощ й идва Нина Тошкова с точна, по-съвременна рецепта от тази на баба Иванка за направа на тестеното изделие. А тя е:

330 милилитра вода, ½ кубче мая, 1 чаена лъжица сол, 1 чаена лъжица захар.

Към брашното се прибавя вода така, че да се получи смес с консистенция на гъста боза, като се изчаква тя да бухне. С малко чирпаче от нея се залива предварително нагорещената подница (сач) за изпичане на тестото от двете страни.

Предварително се приготвят и 150 грама смлени орехи, запържени леко в мазнина за аромат. Питулите се нареждат една върху друга, като всяка една от тях се посипва с орехите.

Така подредени, те се заливат със сиропа, приготвен от 2 чаши вода и 1 чаша захар. Оставят се, докато сиропът попие, и са готови за хапване. За вида им има и вариант да се измайсторят във вид на рози, което ги прави външно по-красиви.

- Постарах се да направя най-доброто, но не успях да достигна вкуса на питулите на баба Иванка. Нейните са уникални. Така е, когато се залага на автентичното, на отколешните традиции, създадени от старите брациговци, убедена е Антония Димитрова.

Тя се гордее с народната си шопска носия литак (летен), скъп спомен от баба й Петрана Димитрова.

- Обличам я за първи път на кулинарното събитие, а към дрехата изпитвам особен сантимент – призна майсторката на брациговските питули.

Тя разучава и други рецепти за традиционните брациговски ястия и е готова да ги сподели с читателите на „Знаме“.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани