Пазарджик

Сдружение за онкоболни и приятели открива кампанията срещу рака на гърдата

  04.10.2024 06:44             
Сдружение за онкоболни и приятели открива  кампанията срещу рака на гърдата

Повече лекари се включват в профилактичните прегледи

ПАЗАРДЖИК. В Международния месец на борбата с рака на гърдата, Сдружение за онкоболни и приятели ще открие 23-ата си поредна кампания в нашия град, включваща профилактични прегледи, кръгла маса и разяснителни беседи.

Официалната церемония започва в 11 часа в днешния 4 октомври, като почетен гост ще е Йордан Рогачев - помощник-ректор в Медицинския университет в Пловдив. Поканени са и други представители на институциите, медицинското съсловие, здравните власти, общественици. Те ще вземат участие в кръгла маса на тема: "Изграждане и приемане на Национална стратегия за профилактика на онкологичните заболявания в България".

- С подобна кръгла маса започна първата ни кампания

– припомня Мария Чергарова, която е председател на Управителния съвет на Сдружението и оглавява Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания (ЦСРИ) в Пазарджик. – И първата ни кръгла маса бе посветена на същата тема. Искахме да бъдат обхванати абсолютно всички видове рак. За съжаление, 23 години по-късно подобна стратегия продължава да липсва.

Много от потребителите на ЦСРИ- 35 на брой към момента, също ще присъстват на тържеството днес. Традиционно за тях и за останалите гостите ще има торта, почерпка и, разбира се, много розови балони - цветът, символизиращ борбата с рака на гърдата по целия свят.

Потребителите ще си получат фотоалбумите със снимки

от участията им в социалния живот на Сдружението – друга мила традиция. Както и подаръци. За най-активните пък ще има грамоти, а за рождениците и именниците през последното тримесечие - изненади. За доброто настроение ще се погрижат танцьорите от ансамбъл "Пазарджик".

Една от големите изненади ще е, че ще бъде отворена така наречената Капсула на времето:

- Представлява розова кутия с послания, пожелания, цели и идеи. Написахме ги и ги пуснахме още през 2016 г. по време на откриването на тогавашната ни кампания. Сега ще видим какво се е сбъднало, какво е свършено и т. н. – уточнява г-жа Чергарова.

Дни преди събитието президентът Румен Радев е изпратил благодарствен адрес до нея, колегите й и потребителите. "Позволете ми да използвам случая, за да изразя благодарност за енергията, с която следвате мисията да улеснявате пътя към качествена грижа и емоционална подкрепа за болните от рак в област Пазарджик. Както и да показвате смисъла и ползата от добрата здравна култура и отговорното отношение към собственото здраве. Пожелавам ви здраве, успехи и съмишленици на инициативите, с които променяте нагласите към профилактиката на онкологичните заболявания", е написал държавният глава.

От Общината пък са посадили красиви

розови бегонии в оформената с камъчета панделка в градинката пред Центъра

А добрата новина е, че тази година повече лекари се включват в профилактичните прегледи между 7 и 30 октомври. Към хирурга д-р Копев, дерматоложката д-р Методиева и акушер-гинеколога д-р Траянов се присъединяват още хирургът д-р Валентин Иванов и д-р Гергина Иванова.

Ето графиците, по които ще извършват скринингът, за да могат желаещите да си запишат час на телефона на Центъра – 0888380308 или на адреса му на улица „Александър Стамболийски“ 16, между 8.00 и 15.30 часа.

Хирургът д-р Копев ще преглежда на 7, 14, 21 и 24 октомври, от 13 часа. Дерматоложката д-р Методиева ще преглежда на 8 и 9 октомври, между 8.30 и 9.30 часа. Акушер-генекологът д-р Траянов ще проведе гинекологичните прегледи с вземане на цитонамазка на 14, 21 и 30 октомври, от 14 часа. Пловдивският хирург д-р Валентин Иванов ще преглежда на ехографа за рак на млечната жлеза на 22 и 25 октомври, от 14 часа. На ехограф за щитовидната жлеза ще преглежда и д-р Гергина Иванова от Клиниката по ендокринология в Пловдив. Кампанията се провежда с подкрепата на „РОШ“-България.

В заключение председателката на Сдружението Мария Чергарова направи едно много лично признание пред „Знаме“:

- До момента никога не сме откривали кампанията на 4 октомври. Умишлено избягвах тази дата, защото на 4 май почина дядо ми от рак на дебелото черво. По онова време бях едва 8-годишна, но оттогава това число остави у мен неприятно чувство. Тъй като тази година се навършиха 40 години от смъртта на дядо обаче, реших, че е време за промяна и в негова почит ще дадем старт на кампанията точно на 4 октомври.

Мария ДЪБОВА


Свързани