Регионът

Третата част от алманаха “Осемте хилядолетия на Пещерския край“ вече е в печатницата

  04.10.2024 13:08             
Третата част от алманаха “Осемте хилядолетия на Пещерския край“ вече е в печатницата

Вече е под печат третата част на алманаха “Осемте хилядолетия на Пещерския край”. Четирилогията се финансира и е създадена по идея на ръководството на “Биовет” АД, с цел да се съхранят за бъдещето факти от миналото на града, а също така да се издирят и нови документи и фотографии, за които до момента не е писано.

Началото бе поставено през 2022 г. Първите три части са посветени предимно на Пещера, а четвъртата, която предстои да бъде издадена през 2025 г. ще съдържа фрагменти от историята на с. Радилово и с. Капитан Димитриево. Историческото четиво предизвика интереса на пещерци, които заедно с “Биовет”АД станаха съдарители за закупуване на нова техника за Историческия музей и ХГ”Проф. В.Стайков”, а също така и за закупуването на нови ризи за танцовия ансамбъл на ЦПЛР - ОДК - Пещера. Средствата от третата книга ще бъдат предназначени за обновяването на НЧ”Развитие - 1873” в гр. Пещера. Тя съдържа най-важните събития, случили се в Пещера от 9 септември 1944 г. до наши дни. Със собствени статии в третата част от поредицата, освен Димитър Насков, Георги Шопов, Димитър Павлов, Валентин Стоянов, Лиляна Чиликова, Стефка Венчева се включиха много нови автори - историкът Десислав Христов, Костадин Демерджиев, Фаня Иванова, инж. Георги Коруджийски, Величка Ачева, Костадин Ненков, Георги Добрев, Елена Рядкова. Със снимков материал на Пионерския дом в третия том на поредицата участва и Мария Джуркова. Както и в първите две части на поредицата, този път в рамките на 256 страници, са подбрани интересни личности и събития дали своя отпечатък в живота на Пещера. Минало и съвремие намират своите допирни точки чрез множество разкази за преживяното и настоящето в този старинен и в същото време обновяващ се град. За първи път се публикуват спомени на Тодор Кожухаров, Константин Наплатаров, документи на Никола Бойкинов, предоставени от неговото семейство, разкази за града и семейството на Славия Златанова, Цветана Дашинова, интервюта с учителките Екатерина Велева, Дима Зънгарова, Елена Ацинова, Живка Милова.

"Ще ви срещнем с духовните водачи на града - имамът Муса Уручов и отец Тодор Троянов. За първи път се прави обобщение на всички медии и журналисти, които са живели и творили в града през неговата най-нова история. Ще ви срещнем с Васка Чапарова, Таня Стоилова, Цветанка Чучева, Мария Златкова, Димитър Мулетаров, Красимир Узунов и техните колеги работили в радиото и местната преса. Очакват ви срещи и с днешните пещерци, които продължават да живеят в родния си град и искат още по-добро бъдеще за него", казват издателите.

Преди премиерата на книгата, която ще се състои в Деня на народните будители в НЧ”Развитие - 1873”, пещерци и гостите на града ще имат възможност да се срещнат с част от снимковия материал събран от авторите, който ще ни върне в социализма. Изложбата с фотографии ще бъде експонирана на улицата пред сградата на Община Пещера в периода от 21 октомври до 1 ноември 2024 г.

 


Свързани