Избори

Петя Цанкова, водач на листата на “БСП - Обединена левица“ в 13 МИР-Пазарджик: Изходът от политическата и икономическа криза в България е силна и обединена левица

  05.10.2024 08:34             
Петя Цанкова, водач на листата на “БСП - Обединена левица“ в 13 МИР-Пазарджик: Изходът от политическата и икономическа криза в България е силна и обединена левица

ВИЗИТКА:  Петя Цанкова е родена на 26 септември 1974 г година в Пазарджик. Омъжена, с едно дете. Завършила е висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ - образователна степен „Магистър“ със специалност „Математика и информатика“. От  2003 г. е преподавател по математика и информационни технологии, като към настоящия момент е учител в Езикова гимназия "Бертолт Брехт"- град Пазарджик. Повече от 10 години е в политиката като общински съветник, Председател на Общинския съвет на БСП – Септември, Председател на Областния съвет на БСП – Пазарджик, член на Националния съвет на БСП и народен представител в 45-то, 46-то и 50-то Народно събрание.  
За парламентарните избори на 27 октомври  тя е водач на листата на “БСП - Обединена левица” в 13 МИР-Пазарджик под номер 28 в Бюлетината и преференция 101. 


Вие сте успешен човек, с престижна професия и обществено признание - какво Ви накара да влезете в политиката? 

Петя Цанкова: Днес, България преживява поредици от кризи, в това число и в сферата на образованието. За никого не е изненада, че в българското образование има сериозни проблеми. Липсва доверието и уважението към българския учител. Да, ние имаме прекрасни олимпийци, ние имаме няколко на брой елитни гимназии, но това не е достатъчно, за да се компенсира сривът в средно ни образование. Немалка част от завършващите не притежават дори елементарни умения да четат и пишат с разбиране. Винаги съм отстоявала позиция, че  задължителни участници във всяка образователната реформа трябва да бъдат учителите, които като преки участници в образователния процес със сигурност ще предложат най-адекватни решения. И като учител, вече повече от 20 години, мисля, че мога да бъда част от този процес, чиято основна цел трябва да бъде – подобряване качеството на българското образование.

Вече няколко години се занимавате с политика  - какви са достойнствата, подводните камъни, дефицитите и проблемите в тази сфера?

Петя Цанкова: Огромният проблем е липсата на доверие в българските политици. От друга страна мнозинството граждани  нямат доверие и на основните държавни институции, в правораздавателните органи, липсва активното гражданско общество, хората смятат, че законите не са справедливи и не се прилагат еднакво за всички. Всичко това се отразява на работата на всеки един политик, която става все по-трудна. Защото политиката е двустранен процес и основната роля трябва да бъде на гражданското общество, на съсловните и браншови организации, от където да се маркират проблемите и предложенията за решаването им, а политика да ги трансформира в законодателство. Друг съществен проблем е страхът на хората, които се притесняват, че ако присъстват на политическа среща или изразят публична позиция, върху тях ще има наложена репресия, включително и върху работното им място. Това с пълна сила се отнася за малките населени места, където всички се познават и местната власт има контрол върху хората от общността. Всичко това е парадоксално и е в противоречие с демократичната система, чрез която се управлява България вече 35 години. Защото думата демокрация произлиза от гръцките думи “demos” (народ) и “kratos” (власт), т.е. начин на управление, който зависи от волята на народа, при което управление  съществени характеристики са равенството и свободата. На практика това в България не се случва.

Какво може да се промени и по-важното от кого и как?

Петя Цанкова: Единствено само хората могат да променят всичко това. Първо с гласуване, второ с преодоляване на страха и трето с активизиране на гражданското общество. С примирение, апатия и безразличие няма как да се променят нещата. Слабата  избирателна активност, е предпоставка да се състави Народно събрание с нисък процент представителност от една страна, а от друга страна - превес да има платеният и корпоративен вот. Тук бих искала да се обърна към всички, които смятат, че гласът им няма да промени нищо. Напротив  - ако повече хора гласуват, парламентът ще бъде израз на широката народна воля, а не на тясно партийна мобилизация. Да, политическата ни система не е идеална, правят се грешки, но е важно българите да преценят кое е по-добро – да правим избори след избори или да имаме политическа стабилност и гарантирани средства по европрограми, а също и бюджетни средства. Ние в тази кампания влизаме в широка коалиция от 14 леви партии и движения, с ясно разписана Програма за ускорено развитие на България с 100 конкретни мерки.

Какви са основните послания на “БСП - Обединена левица” в настоящата предизборна кампания?

Петя Цанкова: Време е за решения! Не случайно за мото на нашата кампания избрахме точно това. 100 решения – това предлагаме ние – не излишна конфронтация, не дребно заяждане. Ние сме на поредни предсрочни парламентарни избори. С нашите 100 решения за България ние се ангажираме:

- да преодолеем социалните неравенства и да предотвратим демографската катастрофа, надвиснала над българския народ;

- да гарантираме безплатна, навременна, достъпна и качествена здравна помощ на всеки гражданин;

- да повишим значително образователното равнище на нацията;

- да направим икономиката по-конкурентна и да стимулираме създаването на нови, високоплатени работни места;

- да постигнем истински независима и ефективна съдебната система, бързо и справедливо правораздаване, както и пълно блокиране на корупционните практики;

- да отстояваме достойнството на България в международната политика и да работим за мир и сътрудничество между народите.

Като политици с лява идеология сме в дълг и на потребителите, тъй като дълго време лявото не успява да се пребори и противопостави на големите пари, големите интереси на монополистите, на картелираните сектори, които залагат на контролни органи и регулатори, които по никакъв начин не защитават интереса на хората. Напротив, хората обедняват, а те трупат печалби на техен гръб. В тази посока имаме изготвен законодателен пакет от 7 закона, които да гарантират защитата на потребителите. Някои от тях са Закон “Антиспекула”, Закон за таван на цените на храните, Закон за таван на банковите такси, Закон за забрана едностранните индексации на мобилните оператори и други.

За първи път БСП се явява на избори в толкова широкоформатна коалиция от леви партии - какво ви обедини?

Петя Цанкова: На първо място желанието от години на левите избиратели. Нямаше среща, на която да не се поставяха два основни въпроса: „До кога ще се делим?“ и „Защо сме в обтегнати отношения с президента?“. Удовлетворена съм, че беше сложен край на войната с президентската институция и вече има пълноценен и разумен диалог. Обединението на левицата е ключов момент в сегашната кампания и основен противовес на разделението в страната. На фона на цялото разделение в Парламента ние осъзнаваме, че можем да постигнем много, само когато сме ЗАЕДНО. Това е начинът за изход от кризата – силна, обединена левица, която да извади държавата от ситуацията, в която се намира. Факт е, че разделението в обществото беше насадено нарочно – така е много по-лесно слаби правителства да управляват. Ние не искаме слаба държава. Ние искаме силно общество, с което заедно да работим. БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА дава алтернатива на безпътицата, пред която ни поставиха дясно-либералните правителства от последните години. 

Може ли една жена да бъде успешен политик в България - приема ли се насериозно и среща ли солидарност и разбиране?

Петя Цанкова: Както в политиката, така  и в обществения живот от дълги години тече процес на еманципация на жените.   Смея да твърдя, че жената притежава всички необходими качества, за да бъде равностойна във всяко едно отношение на един мъж – политическо поприще, професионална реализация и т.н. Далече остана времето, когато една професия или едно задължение се отреждаше за мъж, друга за жена. В днешно време всичко  опира до професионализъм, доверие, морал и отговорност – независимо от пола. 

“Купуването на гласове” е най-големият бич на съвременния изборен процес - може ли тази порочна практика да  бъде прекратена?

Петя Цанкова: Изключително сериозен  проблем. А още по абсурдното е, че вече това се приема за нормално явление. Механизмите за подкупване и оказване на натиск върху избирателите придобиват все по-системен характер и компрометират доверието в изборния процес. Единствено политическа воля на провеждащите и отговарящите за изборния процес може да реши този проблем. Парадоксално е, че единици са осъдени за купуването на гласове, а в същото време по-активно политически ангажираните във всяка община знаят имената на тези, които го правят. Аз задавам  риторичния въпрос – от 3000 до 7000 преференции за даден кандидат дали са реален или купен, контролиран вот? 
Какви въпроси поставят пред Вас жителите на  област Пазарджик при срещите Ви с тях?
Петя Цанкова: Най-голямата им болка е обезлюдяването в населените места, което води до закриване на училища и от липса на усещане, че има живот. Демографският срив е комплексен проблем, резултат от 30 години преход и много допуснати грешки, включително и на БСП. Не отричам това. Последните 10 години обаче, демографския срив се усеща особено осезаемо. Имахме политика изцяло конструирана върху инфраструктурни инвестиции. Не отричам смисъла им, но част от тях бяха хаотични и без ефект.  Защо са ни например стадионите в населени места, в които има само възрастни хора? Инвестициите в човешки капитал имат много по-голяма възвръщаемост. Това означава инвестиции в образование, здравеопазване, целеви социални мерки за младите семейства. Ако искаме стабилно общество и икономически напредък, трябва да започнем от човешкия фактор – това е и стратегията на БСП. Това е и първата стъпка към решаване на демографските проблеми.

Какъв модел на бъдещо управление предлага „БСП – Обединена левица”  и кои биха били потенциалните ви партньори във властта?

Петя Цанкова: Отговор на този въпрос може да бъде даден след изборите, когато стане ясно разпределените на политическите сили. Последните няколко избора доведоха до до силно фрагментиран парламент. Ясно е, че изборът на българския избирател не позволява еднопартийно управление и дори коалиция с два или три субекта. Ние отдавна твърдим, че изходът от кризата е експертен кабинет, от равно отдалечени от политическите партии фигури. Този кабинет трябва да стъпи на няколко ясни приоритета и да работи по тяхното изпълнение. Това е най-важното – да има реални цели, които да стабилизират и да подобрят ситуацията в страната. За БСП такива приоритети са – повече справедливост във всяка сфера – здравна, социална, образователна и правосъдна. Укрепване на енергетиката и край на слугинажа. БСП има решение на Конгрес, че с ГЕРБ и ДПС не може да се коалираме. Това решение може да се промени само от Конгрес и това не става от днес за утре. В конгреса има близо 1000 социалисти. Ние имаме изключително сериозни различия с ГЕРБ и ДПС в политически план.

Коя е Вашата лична кауза, с която влязохте в политиката и готови ли сте да работите за нея?

Петя Цанкова: Моята лична кауза е повишаване на качеството в средното образование и ще работя за това с всичките си компетентности! Дълги години и като учител, и като политик съм част от работни групи, в които анализираме проблемите в сектора и предлагаме конкретни мерни и решения. И за предстоящите избори на 27 октомври с колегите от Съвета по образование на БСП и коалиционните ни партньори разработихме и предлагаме основни решения, които да изпълнят поставена от нас цел – формиране на мислещи и можещи млади хора, с будно гражданско и национално самосъзнание, конкурентноспособни на своите връстници в Европа и в света. Реформата в средното образование трябва да стартира с пълен преглед и промяна на учебните програма. Учебните програми са изпълнени с много теми, с много информация, която учениците обикновено наизустяват, поради липсата на време за нейното асимилиране. Учебното съдържание изобилства от фактология, не е практически ориентирано. Превръщаме учениците в машини за възпроизвеждане на информацията, а не ги развиваме като мислещи хора с трайни знания и формирани умения. Задължително е намаляването на обема на учебното съдържание по всеки учебен предмет и  увеличаване часовете за упражнения, творческо мислене, работа в екип. Това ще доведе до съществена промяна в качеството на училищното образованието в България. Винаги съм поддържала тезата, че в основата на икономически развита и просперираща държава стои образованата нация. И след основния проблем в държавата – демографския, се очертава вторият проблем – липса на квалифицирана работна ръка. Ние предлагаме  решения, свързани и с този проблем. Като например:
Национална карта „Образование — икономика“, изработена от държава, общини и бизнес. Обвързване на училищната мрежа и училищното обучение с регионалните планове за развитие. Разширяване на дуалното обучение в системата на средното образование.
Данъчна ваканция за срок от 3 години за завършилите висше образование, когато работят по специалността си в България и доходите им не надминават максималния осигурителен доход. Обвързване на безплатното обучение във висшите училища по определени специалности с договори за реализация в България на завършилите студенти.

Вашите последни думи в заключение - защо трябва да ви подкрепят? 

Петя Цанкова: Днес не е време за популизъм, а за отговорност и за смелост. Днес е време за работещи и разумни решения и за можещи хора, които  да доведат тези решения до успех за народа ни и за страната. Хората, които ще поемат управлението на страната, ще понесат много тежести, много удари, но ще останат в историята, ако успеят да преведат България и гражданите през трудностите. Вярвам, че ние от “БСП–ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“ сме тези хора – отговорни, смели, знаещи и можещи. 

Подкрепете ни с Бюлетина №28 на парламентарните избори!
 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Свързани