Пазарджик

Музеят отвори съкровищницата си за интерактивен прочит

  06.10.2024 06:22             
Музеят отвори съкровищницата си за интерактивен прочит

ПАЗАРДЖИК. Тази седмица тържествено бе открита обновената зала „Археология“ на Регионалния исторически музей. За церемонията дойде лично зам.-министъра на културата Амелия Гешева. Присъстваха още областният управител Валентина Кайтазова, кметът на общината Петър Куленски, зам.-кметът по образование, култура, младежки дейности и спорт Таня Колчакова-Янева, Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, общински съветници, общински служители, представители на културни институции от Пазарджик и страната, медии, общественици, както и представители на фирми, осъществили ремонта и оборудването на залата. Отслужен бе и водосвет.

В речта си директорът на музея Борис Хаджийски направи пълен обзор на развитието на музейната сграда от 2009 г. насам. С особена гордост той подчерта, че една от най-важните му задачи е била

да създаде фондохранилище,

в което да бъдат прибрани артефактите, които до този момент не са намерили място зад витрините в залите.

Зам.-министъра на културата Амелия Гешева топло поздрави ръководството и служителите за реализацията на проекта. Тя припомни, че директорът Борис Хаджийски, чрез създаденото от него Сдружение на българските музеи, е успял да се пребори за увеличение на средствата, които държавата отпуска не само на музеите, но и на читалищата.

- Музеите са места, които събират паметта и историята ни. В този смисъл те са истински съкровищници. Днес пазарджишкият Регионален исторически музей отваря съкровищницата си по един нов интерактивен начин, така че да ни привлече не само като съмишленици и приятели, но и като хора, които искат да се запознаят с наследството си своите деца по един достъпен за тях начин. Сигурна съм, че младите ще искат да прекарват тук повече от свободното си време, че децата също ще водят родителите си, защото всичко е направено така, че да събужда любопитството и въображението им. А завърнали в Пазарджик местни жители ще откриват нещо ново, интересно и притегателно. Както

хората със специални потребности

Кметът Петър Куленски пък обърна внимание на факта, че това е една от най-модерните музейни зали у нас. Той също поздрави г-н Хаджийски и екипа му за „огромния труд“ и си спомни за своите първи посещения в музея.

- Много древни цивилизации са обитавали нашите земи и има достатъчно доказателства това – отбеляза градоначалникът. - Ние обаче живеем в 21 век и вярвам, че интерактивният прочит на историята ще заинтригува младите хора.

По време на откриването с плакет и благодарствени грамоти бяха отличени археологът Валентина Танева, която дълги години управляваше музея в Септември и зам.-директорът на РИМ – Пазарджик Гергана Михайлова, автор на проектите, разписан на над 456 страници. От десетки подадени проекти точно той е бил сред 14-те получил финансиране, като от тях само 5 са били музейни, останалите са били на общини.

Модернизацията

е извършена по проект „Ревитализиране на пространството и обновяване на експозицията в зала „Археология“ на Регионален исторически музей – Пазарджик“ по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ съгласно Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014–2021 г.

Общо 1 365 000 лева са вложени в реновирането на залата, като предстои да бъдат внедрени и софтуерни продукти за интерактивно преживяване на посетителите. Средствата са отпуснати от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн и са на обща стойност 825 255 лева. С дял във финансирането за довършителни дейности участват също Община Пазарджик със 100 000 лева, Министерство на културата, което финансира други три проекта за общо 63 000 лева и Национален фонд "Култура" – 52 000 лева. Музеят е инвестирал и 325 000 лева от собствения си бюджет. 

„Знаме“


Свързани