Пазарджик

Училищата в Пищигово и Гелеменово вече ще имат вътрешни тоалетни /СНИМКИ/

  12.10.2024 09:11             
Училищата в Пищигово и Гелеменово вече ще имат вътрешни тоалетни /СНИМКИ/

За пръв път вътрешни тоалетни ще имат две училища в община Пазарджик. В основно училище "Кочо Честименски” в село Пищигово и в основно училище "Отец Паисий" в село Гелеменово ще бъдат обособени санитарни помещения за учениците, като до този момент те са се намирали извън сградите на учебните заведения. Сумата за тези проекти идва от финансирането на фондация "Адра България", които откриват подходящия донор за финансиране – фондация от Тайван. Инвестицията възлиза на сто хиляди долара, а част от нея е предвидена и за подмяна на дограмата на училището в село Ивайло.

Фондацията е проявила готовност да подпомогне осъществяването на тези проекти, с цел подобряване на условията за учениците след изготвяне на карта на нуждите, която идентифицира проблемите. Инициативата е на двамата заместник-кметове - Таня Колчакова-Янева и Нено Нинов, които днес гостуваха в двете учебни заведения заедно с представители на „Адра“. Те обясниха, че картата има за цел да установи какви проблеми имат културните и образователни институции в селата от общината и днешните събития са само началото на поредица бъдещи добри новини за училищата в общината, като финансирането може да идва от неправителствени организации или от държавата.

Мария Златарева

Външната тоалетна на училището в Пищигово е на 102 години и сигурно тогава е изглеждала по същия начин. Днес обаче е порутена. Освен че е в окаяно състояние, нужникът е доста далеч от училищната сграда – за да отидат до нея, децата трябва да обиколят цялото училище. За разлика от нея, външната тоалетна в Гелеменово има тоалетни чинии с казанчета и течаща вода, измазана, с фаянсова облицовка, но и там посрещнаха новината за новите санитарни възли възторжено. Доволни са директорките на двете заведения – Мария Златарева и Атанаска Чуркина, както и кметовете на двете села – Жоро Панчев и Светлана Андреева.

Атанаска Чуркина

„Карта на нуждите идентифицира всички проблеми в училищата, детските градини, читалищата, а идеята е след време да се разрасне в по-голям обхват. Тя помага да знаем къде какви проблеми има, как можем да ги решим. Като зам.-кмет по европейски фондове търся финансиране по съответните програми, за да подобрим образователната среда на нашите деца. Г-жа Колчакова поема другия „фронт“ – по линия на Министерството на културата. Регистрирали сме в момента над 200 проблема, намерили сме решение за около 50 от тях, продължаваме да търсим за останалите", увери Нено Нинов.

„Ние работим с общи усилия, за да може децата да имат по-добри условия, при които се обучават. Ако говорим за санитарните възли в двете училища, такива бяха и предписания на Регионалната здравна инспекция към училищата, които е трябвало да бъдат изпълнени. Комисията за защита на дискриминацията също е повдигала въпроса, защото не се осигуряват равни права на всички ученици, а в последните години не се е работило усилено върху това“, поясни Таня Колчакова-Янева.

В ОУ „Кочо Честименски“ в Пищигово се обучават учат 50 деца, а в ОУ „Отец Паисий“ (то е средищно - тук учат и децата от Априлци, и няколко деца от Сбор) – 74. Директорите на учебните заведения признават, че са правили многократни опити да вкарат тоалетните в учебната сграда, но заради скъпото финансиране и малкия капацитет на училищата до момента не са успявали да го сторят съвместно с общината или самостоятелно.

Повече по темата очаквайте в книжния брой на „Знаме“.


Свързани