Други

Изложба с картини-свидетели на боевете в Руско-турската война (1877-1878 г.)

  13.10.2024 07:06             
Изложба с картини-свидетели на боевете в Руско-турската война (1877-1878 г.)

ПАЗАРДЖИК. Репродукции на картини от руски художници събраха любители на изобразителното изкуство в галерия „Георги Машев“. Организатори на художественото събитие са Андреан Атанасов, Стефан Попов, Калин Владов. Творбите изобразяват батални сцени от сражения в Руско-турската война (1877-1878 г.), довела до Освобождението на България от османско робство.

Майстори на четката са военни кореспонденти, рисували от натура, свидетели на битките. Някои от платната са документирали боевете при Плевен, при Шипка и по други бойни полета в България. Сред авторите на картините са Алексей Данаилов Кившенко, Лев Феликсович Лагорио, Константин Григорович Маковски, Константин Аполонович Савицкий, Николай Дмитриевич Оренбургски и други.

Произведенията на изкуството носят имена като „На война“, „Битката при Шипка-Шейново“, „Преминаване на руската армия през Дунава“, „Отбиване на щурма при крепостта Баязид“ и други.

Репродукциите на картините са рисувани в Швейцария с маслени бои. Оригиналите се съхраняват в Третяковската галерия в Москва и в Ермитажа в Санкт Петербург.

Изложбата е единствена по рода и ще е експонирана само в галерия „Георги Машев“. Тя може да се види до 16 октомври.

Да покаже някои от старинните оръжия, използвани от войниците в Руско-турската война, в галерията дойде и четникът от националното сдружение „Традиция“ в Пазарджик Александър Царов. Облечен в четническа униформа, той бе любезен да съобщи за „Знаме“ подробности за бойното си снаряжение:

- Над 15 години кътам старите оръжия. Пушката е с изображение на корона, участвала е в боевете при прохода Шипка. Пищолът е поне на 200 години с красива инкрустация, с него се стреля с помощта на кремък и барут. Този пистолет е по-усъвършенстван и при него се използват капсули. Притежавам и два ножа: овчарски - караколак, и османски. Предстои ми да си довърша униформата на ген. Гурко, поясни Александър Царов и обеща да продължи да участва в националните дружества „Традиция“.

Пенка МИХАЙЛОВА

 


Свързани