Пазарджик

Доц. д-р Камен Бояджиев: Очаквам успешен археологически сезон на могилата Юнаците

  20.10.2024 06:37             
Доц. д-р Камен Бояджиев: Очаквам успешен археологически сезон на могилата Юнаците

С откритите остатъци от храна ще научим повече за древните хора, казва ръководителят на разкопките

Екипът, проучващ плоската могила Юнаците, след прекъсване по финансови причини, поднови на 16 септември проучванията на археологическия обект. Средствата в размер на 70 хиляди лева осигури Министерството на културата. Иначе, работата започна от средата на юли и продължи до края на август с полевата школа, организирана съвместно с фондация „Балканско наследство“.

Големият интерес към праисторическия паметник на културата отново събра двайсетина доброволци –

студенти по археология и любители, от различни краища на света – САЩ, Канада, Австралия, Китай, Словения

- Широка палитра от интереси към старините обединява младите хора – коментира ръководителят на експедицията доц. д-р Камен Бояджиев. – Гостите традиционно се потрудиха в централната част на могилата, в която влизаме в дълбочина към каменно-медната епоха (халколита). Заедно проучвахме изключително интересна сграда от трети хоризонт от същата епоха, селище датирано от 4500-4400 г. пр. Хр.

В четвъртото хилядолетие от халколита открихме останки от различни постройки, с частична промяна в планировката им. Серията от последователния процес на работа продължаваше в момента, в който в средата на септември пристигна първият транш от министерските пари.

Оттогава екипът продължава да проучва сградата от третото селище от халколита със сравнително добре

запазени части от стените

и съоръженията. Те дават информация за архитектурното решение на постройката и бита на обитателите. Стените последователно са обмазвани с контрастни бои – червена и бяла, цветови интериор, търсен от вкуса на обитателите. Цветовете се наблюдават и върху керамичните съдове и фигурки. В сградата има запазени части от пещта. В съдовете откриваме останки от овъглено зърно, изследванията на което ще даде информация за отглежданите от древните хора култури, поясни доц. д-р Бояджиев. Както и за съхраняваните за зимата в тях храни, за

диетата, която са спазвали

Явно се говори за традиции на хората, но не във всяко селище се регистрират. Дали това зависи от запазеността на сградата или от отношението на отделните домакинства, е малко трудно да се каже. Защото установихме различие в планировката на сградите и интериора от едно и също селище, съществували едновременно една до друга. Явно домакините са имали собствени виждания как да изглежда домът им и подредбата в него. Виждания, извън съществуващите модни тенденции, определени митологични представи на населението на могилата, както идентично се случва и днес. Проучването на сградата от третото селище на халколита ще приключи през следващото археологическо лято, уточни доц. д-р Камен Бояджиев.

Следващата научна задача на екипа е да проучи сондаж, намиращ се южно от селищната могила, с продължение от миналия сезон. Селището се простира в южната и западната посока извън укрепената площ – както от каменно-медната, така и от ранно-бронзовата епоха.

- В един от двата сондажа в същия район миналото лято установихме

производствена зона от каменно-медната епоха

Вероятно дейността й е била по-рискова, свързана с огнища и запалителни процеси. Тази е причината за изнасянето й извън могилата. Целта на проучването сега е да се види дали производствената зона продължава в този участък и дали в близост до могилата има обитаване, т. е. да изясним функцията на въпросното пространство – кое е за производствена зона и кое е обитаема площ. Да установим и за какви точно производства се използва този район, са бъдещите предположения на доцента.

Той обясни защо ще прескочат да разкопават негативната структура, т. нар.

голяма дупка

- Причината е дъждовните месеци септември и октомври, пак по вина на закъснялото финансиране. Дупката с над 7 метра дълбочина е рискова за проучване предвид подпочвените води, които ще прекъсват работата ни за по няколко дни. Безсмислено е да губим сили и средства. Там отлагаме работата за следващото лято, обеща археологът.

Той е доволен от увеличената сума за разкопки на Юнаците от 59 500 на 70 000 лева тази година, но е категоричен, че имат богат опит за реализацията на целите и програмите, съобразени с осигурените средства.

- Увеличението не променя кой знае колко нещата заради икономическата ситуация с инфлацията, увеличените надници на работниците и възнагражденията не екипа. Част от парите ще се похарчат за анализи за допълнителна информация за живота и производствената дейност на могилата през 5-ото хилядолетие пр. Хр.

Надявам се на успешен археологически сезон, вярва доц. д-р Камен Бояджиев.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани