Други

Наш китарист на закриването на едно от най-значимите събития за китара

  17.10.2024 06:42             
Наш китарист на закриването на едно от най-значимите събития за китара

Пазарджишкият китарист Теодор Налбантов се изяви в най-голямото и най-очакваното събитие за китара в региона – GutarArt Festival. За девета поредна година Пловдив посрещна някои от най-талантливите китаристи в света, които по виртуозен начин разкриха красотата и емоционалността на най-популярния и любим на мнозина музикален инструмент.

- С китарния ансамбъл „Академика“ към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) свирихме в неделя на закриването на фестивала. За нас беше чест. Изпълнихме Cantabile от Едсон Лопес, Tunisie от Роланд Дайънс  и Libertango от Астор Пиацола. Рецитали изнесоха и световноизвестните Нино д'Амико и Йозбек Сарагюл. GutarArt Festival едно наистина значимо събитие за всички почитатели на китара.

Програмата на фестивала включвала концерти, майсторски класове, лекции, международен конкурс за класическа китара на изключително високо ниво, интересни музикални работилници.

- Конкурсът беше спечелен от Павеле Филипович от Сърбия. На второ място беше класиран Винченцо Фиаминго от Италия, а на трето място - Алекса Сарчевич също от Сърбия.

Фламенко, аржентинско танго, джаз, фънк и класика са били само част от музикалните стилове, на които почитателите на хубавата музика са имали възможността да се насладят.

Организатори на събитието са Христо Коликов от Del Padre и проф. Стела Динкова от АМТИИ. То се реализира с финансовата подкрепа на община Пловдив и е част от културния календар на града.

В „Знаме“ сме ви разказвали за Теодор Налбантов. Той ръководи Школата по китара към Младежкия дом в Пазарджик. Част е и от мандолинния оркестър „Маестро Георги Атанасов“.

Следващото му участие ще е с децата и младежите от школата - от 27 ноември до 1 декември на XXXVI-ия Международен фестивал на изкуствата „Утринна звезда“ в Банско.

Мила ТОДОРОВА


Свързани