Други

Наши изпълнители обраха наградите на фестивала на шлагерната песен

  15.10.2024 06:45             
Наши изпълнители обраха наградите на фестивала на шлагерната песен

САМОКОВ. Изпълнители от Пазарджик и Панагюрище покориха сцената и сърцата на публиката на 12-я Национален фестивал на старата градска, шлагерна и популярна песен. Конкуренцията с всяко издание на културното събитие се увеличава, коментираха организаторите читалище – паметник „Отец Паисий - 1859“. Участниците бяха оценявани от Станислав Почекански - преподавател в Национално музикално училище „Любомир Пипков“  и председател на Съюза на музикалните и танцови дейци в България, Любов Шишева - преподавател в НМУ по пиано и ръководител на клавирна катедра, и Димитър Христов - диригент на оркестъра за народна музика на Българското национално радио.

С две първи награди бе отличен Димитър Френски. Българският Том Джоунс от Пазарджик спечели надпреварата в категория та за индивидуален изпълнител с песента на Петър Чернев „Заклинание“  (второ място тук не бе присъдено, за сметка на това има две трети места), както и първо място за авторска песен – за изпълнението на „Тази нощ“. Текстът на шлагера е на ракитовската поетеса Христина Димова, аранжиментът е на Александър Тодоров, а музиката е на Френски.

Първа награда в категория „Акомпанимент“ спечели ръководителят на смесения хор при НЧ „Виделина-1865“ в Панагюрище Анета Калпакова, а първа награда заслужи и Вокална група „Радеан“ при панагюрскто в раздел „Най-добро изпълнение – съпровод на живо“. Вокална група „Георги Шаранков“ при НЧ „Виделина – 1862 г.“-Пазарджик и тази година впечатли журито – грабна втора награда в категория „Най-добро изпълнение – съпровод на синбек“.

„Нивото беше по-високо от миналата година. С колегите ми сме щастливи от признанието, но най-голямата награда бяха грейналите очи на публиката“, коментира пред „Знаме“ Димитър Френски.

В конкурсната програма на фестивала участваха състави и индивидуални изпълнители от цялата страна. Паралелно бе подредена и изложба на самоковска градска дантела, а организаторите изненадаха  аудиторията с лекция, филм и концерт на местния вокално – инструментален състав „Лунни лъчи“.

(Зн)


Свързани