Избори

Десислава Танева от ГЕРБ: Нужна е отговорна национална позиция в ключовия дебат за бъдещето на земеделието в ЕС!

  15.10.2024 18:24             
Десислава Танева от ГЕРБ: Нужна е отговорна национална позиция в ключовия дебат за бъдещето на земеделието в ЕС!

Негласуването е предпоставка за невъзможност да се състави редовно правителство

Експертна среща на тема „Земеделие“ между земеделските производители и бившия земеделски министър Десислава Танева се проведе днес в Пазарджик, на която тя сподели идеите на коалиция „ГЕРБ-СДС“, които са на дневен ред за решаване в бранша и то спешно, защото времето изтича. На събитието присъстваха кандидати за народни представители от листата на коалиция „ГЕРБ-СДС“ начело с водача Красен Кралев,

„В 49-то Народно събрание със законопроект спряхме т. нар. френска безработица, приехме промени и в земеползването, които поискаха браншовиците – процесът беше делегиран от ГЕРБ и това го давам като пример, че независимо от факта, че нямаше редовна власт, служебната власт изпълняваше задълженията си и все пак успяхме да направим тези две промени“, започна встъплението си Десислава Танева, но направи уговорката, че няма ли редовно правителство след 27 октомври, няма как да се случи нищо от заплануваното.

„Когато през 2009 г. влязохме в ЕС, половината от бюджета се харчеше за земеделие. Все по-малко пари се харчат за общата селскостопанска политика, а тя става обект на все по-сложни регулации.

Участието на България в този дебат на ЕС за новата обща селскостопанска политика е ключът какво ще стане при нас впоследствие.

Затова трябва да има редовно правителство. След 2025 година започва този ключов дебат за земеделието в ЕС – а в момента то преживява една от най-големите си ликвидни кризи на територията на целия Евросъюз. Казано с прости думи, ЕС наложи твърде високи изисквания по отношение на хигиена и озеленяване на европейските фермери, но избухна войната в Украйна и стоковите пазари, които са определящи за ценовите равнища на селскостопанската продукция се сринаха и Европа се озова в тази ликвидна криза. От тази база ще започне този дебат и българската земеделска общност трябва да се подготви за него. Трябва да има натиск от изпълнителната власт за националните позиции, които ще се формират и за партньорите, които ще търсим за тези наши позиции“, каза още Танева. Тя е категорична, че

не можем да продължим да оскъпяваме земеделското производство

И с оглед на това трябва да искаме ревизия на това озеленяване – за д аполучим стандарти, които са поносими, както и равнопоставеност на общия европейски пазар, в който стоките от трети страни влизат съгласно търговски споразумения. Защото сега имаме неравнопоставеност – от доматите от Иран до телешкото от Аржентина...

„Това е фундаментът, който регулира обществените отношения на пазара и ние трябва да изискваме от националните власти те да изискват от европейските защита на правата ни.

С продължаване на озеленяването/оскъпяването на земеделското производство ние не можем да подобрим положението на европейския фермер

– в частност на българския. Сега в Европейския парламент се структурират комисиите,в Европейската комисия се структурират комисарите, но този мандат на Европейския парламент ще структурира осите след дебат и ще зададе посоката накъде да върви земеделието. Новото тук е докладът, който излезе от Урсула фон дер Лайен затова как ще продължим през 2027 г., който предизвика скандал в Европа. По този доклад и консултантът, който го е писал, трябва да спрат субсидиите на площ и да се мине на 10 000 евро на стопанство. Франция остро възрази и поиска отчет кои са авторите и консултантите на този доклад – защото после такъв доклад се облича в законодателни актове. Разбира се, ние не можем да приветстваме един такъв доклад, но държавата е длъжна да възрази срещу това. Трябва натиск върху изпълнителната власт да се формира национална позиция по тази тема преди Европейския парламент да реши съдбата на фермерите“, посочи Танева. За нея не е справедливо да се вземе общоевропейско решение, с което се дава право на държавата-членка до определен размер да дава национални средства – защото всяка държава-членка разполага с различно ниво на национално съфинансиране за дадения сектор. И прогнозира, че

кризата ще доведе до окрупняване, на излизане на много от малките в сектора

„Това са необратими бизнес процеси – ако ви говорят друго, то е популизъм. Въпросът е как продължаваме. Нямаме време. България трябва да бъде основен участник в този дебат – имаме поне десет държави членки с нашите проблеми и с нашата структура на стопанствата. Защитавала съм национални приоритета в този формат и съм много доволна, че на Съвета на министрите аз гласувах „Въздържал се“ за озеленяването, макар гласът ми да не промени нещо“, вметна Десислава Танева.

Танева маркира и текущите теми:

За сроковете на разплащане увери: „Можем да направим графици за плащане, които са изпълними и да получавате парите в срокове, когато са ви нужни“.

По отношение на напояването и достъпа до вода припомни: „Защитихме план за напоителни системи и възстановяването на полетата бе заменен с батериите на Асен Василев, когато ПП дойде на власт. Този план, актуализиран като проектиране, имаме волята да го включим – при условията за невъзможност за европейско финансиране, разсрочване, пренасочване на средства,

защото глобално сме катастрофа - по ПВУ имаме разплащане под 5 процента, а той изтича

Ако има устойчив кабинет, познавайки манталитета на ЕК, със сигурност ще има диалог и разбиране и възможност за предоговаряне. ГЕРБ има разбирането, че този план трябва да се приложи. Ако не можем, в един 4-годишен мандат за управление ще го заложим с национални средства“.

По отношение на собствените водоизточници Танева поясни, че има проект за облекчаване на режима, за да може всеки собственик да ползва собствен водоизточник. като регистрацията става за 2 месеца, а не за 2 години.

„В този парламент направихме опит да входираме облекчена процедура, но срещнахме такъв отпор, че за да не стане национален скандал, доброволно го оттеглихме“, каза бившият министър и подчерта, че напояването като визия може да стане само при устойчив кабинет, а

негласуването е предпоставка за невъзможност да се състави редовно правителство

Танева сподели и визията за това как да се управляват парите, които са налични като ресурс по Стратегическия план за развитие на селските райони.

„Парите стават все по-недостатъчни – трябва да се обърнем към хората, които носят ефективност в производството и висока конкурентоспособност. Нашата визия е за промяна в тази насока на плана. България вече може да се похвали със селекция, със стада от животни на високо професионално ниво, с обмен на генетичен материал с чужбина. Не можем да оправдаем с нищо, че към днешна дата нямаме отворен инвестиционен прием по новия Стратегически план.“

Десислава Танева маркира и други болни теми. Относно господстващото положение на търговските вериги и достъпа на родните производители в тях вече има европейска директива и може да се работи в посока на родно законодателство на този фундамент, но и за това трябва устойчиво правителство. По отношение на земеползването тя изрази задоволство, че са приети промените с усилията на предишния парламент и сега очаква обратна връзка за още промени в тази насока. Във връзка с ДДС на плодовете и зеленчуците коментарът й бе кратък: „Не мога да обещая нищо конкретно, само ще кажа, че ако ДДС беше еднакво във всички страни-членки, нямаше да обсъждаме тази тема.

Животновъди попитаха дали може плащането и субсидирането да бъде на произведена продукция, а не на площ, а отговорът бе, че до 2027 г. Това категорично не може да стане, но е добре да се помисли за промяна на механизма още отсега.

След срещата бившият земеделски министър посети предизборния щаб на ГЕРБ-СДС на бул. „България“ и разговорите продължиха в неформална обсттановка.

Купуването и продаването на гласове са престъпление!

 


Свързани