Други

Топи се като круша в устата

  19.10.2024 06:54             
Топи се като круша в устата

Какви тайни крие плодът, който заради формата си става „кръстница“ на електрическата крушка

Крушите са вкусът на есента, дори цветът им е цветът на този сезон. „Топи се като круша в устата” пък е най-честата асоциация за нещо сочно, сладко,  с маслена текстура и галещ небцето аромат. А в много литературни шедьоври женските тела са асоциирани с крушата - празненство за сетивата и дар от боговете. Освен това, пак заради формата си, крушата става „кръстница“ на електрическата крушка.

Ето още някои

любопитни факта

  1. Крушите са плод, който не причинява алергични реакции. Първият плод, който се дава на бебетата, често е именно круша.
  2. Има около 25-28 вида круши и 5000 сорта.
  3. Някои круши растат на храсти, като някои от крушовите храсти имат тръни.
  4. Крушовото дърво често се използва за направата на мебели.
  5. От кората на крушовото дърво се получава черна и кафява боя.
  6. Дивата круша може да живее 100 – 150 години.
  7. Крушата ще узрее по-бързо, ако я поставите до бананите в купата с плодовете.
  8. Народната поговорка „Ябълки бели и яж, круши брой и яж!“ говори красноречиво за кората на този плод.

В древността

Крушите произлизат от западната част на днешен Китай – държавата, която и днес се нарежда сред най-големите производители, наред с Италия, САЩ и Турция. В Европа крушите са култивирани за първи път около 1000 г. пр. н.е.

Във Вавилон почитали крушата като свещено дърво. Била е любим плод и на древногръцките богини, защото формата й наподобявала тази на женско тяло с тънка талия и широки бедра. Среща се дори в Омировата Одисея. Според древните китайци и корейци, пък крушовото дърво пък има тайнствена сила. Славяните също са използвали крушата (плодове, клонки, дърво пепел) като лечебна съставка на различни отвари.

В Европа, преди да навлезе тютюнът, са пушили основно листа от круша

А римляните приготвяли от круши компоти с мед.

Ползи за здравето

Намалява възпалителните процеси

Есента е времето, когато възпалителните процеси се обострят, а крушите са богати на флавоноиди и антиоксидантни компоненти, които редуцират тези процеси. Проучвания установяват, че витамин С и витамин А, открити в крушите, са от полза за повишаване на имунитета. Крушите са богат източник на витамин С и К, както и на минерали, които действат като чудесен антиоксидант.

„Чистач на храносмилателната система“

Крушата е и отлична комбинация от целулоза, пектин, бактерицидни вещества и ферменти и това я прави незаменим „чистач“ на храносмилателната система. Крушата е един от плодовете с  високо съдържание на фибри. Само една-единствена средно голяма круша осигурява 6 гр. разтворими фибри, което е около 24% от дневния препоръчителен прием за жени под 50-годишна възраст. Приемът на достатъчно фибри намалява риска от сърдечни заболявания и сваля нивата на лошия холестерол.

Слабителен ефект

Идва от високото съдържание на фибри и фруктоза. Фруктозата е естествена захар, която се среща в повечето плодове. В крушите тя е съчетана с голямо количество вода, което подпомага слабителния ефект.

Помага и при зарастване на ранички на чревната лигавица и въздейства благоприятно върху жлъчния мехур.

Помощник при проблеми в пикочно-половата система

Почти всички сортове съдържат големи количества калий и арбутин. Както и витамините С, В1, В2, В6, но интересното при крушите им е високото съдържание на  витамин В9 (фолиева киселина). По съдържание на В9 те надминават сините сливи, ябълките, дори касисът, което ги прави силно подходяща за бременни и кърмещи.

За доброто здраве на кожата и косата

Витамин А в крушите способства за поддържане здравето на косата и кожата. А високото съдържание на витамините С и К, в съчетание с лутеина и минералите, предпазват от преждевременно стареене.

В народната медицина

Плодовете на диворастящата круша се използват нашироко в нашата народна медицина: настойката — като стомашно укрепващо средство, отварата — като успокояващо и за намаляване на температурата средство, а сокът — като пикочогонно средство.

Широко е приложението на крушата и в кулинарията. Традиционно се използва за приготвянето на компоти, сокове, конфитюри, нектари, сладка и разнообразни плодови десерти, а също се консумира и сурова. Не са малко и хората, които я обичат сушена и я добавят дори към Коледния ошав. В модерната кухня присъства и във все повече солени ястия.

Печени круши в розе със сирене Бри, хрупкави ядки и карамел

Необходими продукти: 2 круши, 100 грама сирене Бри, 40 грама бадеми, 4 супени лъжици захар, 100 милилитра розе.

Начин на приготвяне: Крушите се разполовяват и издълбават. Подреждат се в тавичка с разрязаната част нагоре и в тях се поставят парченца сирене Бри. Заливат се с розе и се покриват с алуминиево фолио. Запичат се за 15 минути на 200 градуса, след което се изваждат, поливат се с образувалия се винен сос и се поръсват с нарязани печени бадеми.

Захарта се изсипва в тиган с незалепващо покритие и се разтопява до получаването на карамел, с който се полива десертът.

Крушите се сервират веднага, но и охладени са много вкусни. Поднасят се с чаша охладено розе.

Печено сладко с круши на фурна

Необходими продукти: 2 килограма круши, 1 килограм кафява захар, 1 чаена чаша вода, 50 милилитра лимонов сок.

Начин на приготвяне: Крушите се измиват и се подсушават. Обелват се, почистват се от семките и се нарязват на четвъртинки.

Плодовете се прехвърлят в тава и се поръсват с лимонов сок и кафява захар. Оставят се да престоят така около 2 часа.

Налива се вода и крушите се пекат около 2 часа на 180 градуса. Сладкото е готово, когато сиропът се сгъсти.

Готовото сладко се разпределя в буркани, докато е още горещо. Бурканите се затварят. Обръщат се с капачките надолу, докато изстинат напълно.

Крем-супа с праз и круши

Необходими продукти: 300 – 400 грама праз, нарязан на колелца, 300 грама круши, нарязани на кубчета, 150 грама картофи, нарязани на кубчета, 1 скилидка пресован чесън, 1 супена лъжица олио, 1 дафинов лист, зеленчуков бульон, 1 литър вода, 100 милилитра кокосова сметана.

Начин на приготвяне: В тенджера загрейте добре олиото. За бързо запържете праза, след това добавете и чесъна, а после - картофите, дафиновия лист и крушите.

Добавете зеленчуковия бульон и водата. След като заври, намалете силата на котлона и оставете 20 минути да ври на слаб огън. Добавете кокосовата сметана и оставете да ври с отворен капак още 5 минути. Пасирайте супата. Готовата супа гарнирайте с малко кокосова сметана.

„Знаме“


Свързани