Пазарджик

Разяснителна сесия за кандидатстване по програма „Читалища“ ще се проведе в петък

  17.10.2024 13:49             
Разяснителна сесия за кандидатстване по програма „Читалища“ ще се проведе в петък

Община Пазарджик, в сътрудничество с Регионален информационно-консултантски център (РЕКИЦ) Пазарджик, организира разяснителна среща за обявената от Министерството на културата конкурсна сесия за предоставяне на финансова подкрепа по Програма „Читалища“. Събитието ще се проведе на 18 октомври (петък) 2024 г., от 16:00 ч. в пленарната зала на Община Пазарджик.
 
Целта на срещата е да предостави информация и насоки за кандидатстване на читалищата в общината по програмата, която предоставя възможност за финансиране до 50 000 лв., като одобрените проекти се финансират 100% авансово в размера на одобреното от Министерството на културата финансиране. Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване по програмата е 4 ноември 2024 г. включително. 
 
С програмата се цели подпомогне читалищата в подобряването на технологичната средата, театралните, репетиционни и камерни читалищни салони, а това да създаде условия за привличане на жанрово разнообразни събития, разработване на нови проекти, свързани с опазване на културното наследство на страната. Средствата могат да бъдат използвани за техническо обезпечаване на читалищата –  закупуване и монтаж /върху мобилни стативи, стойки или платформи/, въвеждане в експлоатация и инсталиране на аудио-, видео-, осветителна, компютърна и копирна техника-мултифункционални устройства.
 
Програмата е още един начин за подобряване на нуждите на читалищата на територията на Община Пазарджик, регистрирани  чрез инициативата “Карта на нуждите”, организирана от заместник кмета с ресор “Европейски фондове, програми и проекти”, Нино Ненов и заместник кмета с ресор “Образование, култура. Младежки дейности и спорт” - Таня Колчакова. Благодарение на инициативата са дефинирани над 100 нужди в читалища от общината, а програмата е възможност за своевременното им разрешаване.
 
Поканени да присъстват са отговорните лица за читалищата от всички населени места в общината. Събитието е част от усилията на Община Пазарджик да подкрепя и развива културната инфраструктура в региона, осигурявайки модерни условия за работа и творчество в читалищата. Подробна информация и всички документи и формуляри са публикувани на сайта на Министерството на културата.
(Зн)

Свързани