Избори

Проблемите в селското стопанство обсъждаха със земеделски производители кандидат-депутати от „БСП-Обединена левица“

  18.10.2024 10:57             
Проблемите в селското стопанство обсъждаха със земеделски производители кандидат-депутати от „БСП-Обединена левица“

ПАЗАРДЖИК-ОГНЯНОВО. Проблемите на земеделските производители бяха във фокуса на днешните срещи на кандидатите за народни представители от КП „БСП-Обединена левица“. Те посетиха зеленчуковата борса в село Огняново, където разговаряха с хората.

 

 

Основните пречки за реализацията на българските плодове и зеленчуци са свързани с големия внос от чужбина, коментираха стопаните.

 

 

Водачът на листата на социалистите Петя Цанкова обясни, че сред конкретните решения, които предлага широкото ляво обединение е приоритетно финансиране на зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство и на биоземеделието и изграждане на тържища за реализация на земеделска продукция без посредници.

Земеделските производители поставиха и въпроса за подпомагане на малките производители, а също и стимулиране на родното производство.

Темите, свързани с качеството на продукцията и необходимостта от осигуряване на поливна вода за стопаните, бяха дискутирани и на специална среща със земеделски стопани в конферентната зала на хотел „Хебър“ в Пазарджик. Специален гост бе заместник-председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и член на Комисията по земеделие, храни и гори“ в 50-то Народно събрание – Красимир Йорданов.

 

 

Той посочи, че в сектор „Земеделие“ има проблеми, които са натрупани от години, но с решенията, които предлага „БСП-Обединена левица“ те могат да бъдат решени успешно, за да се осигурят български храни и да се защитят българските производители.

По думите му първо трябва да се промени отношението на изпълнителната власт към хората, които обработват българската земя. „Трябва да бъдат предприети конкретни действия, а именно да се възстанови и разшири инфраструктурата на „Напоителни системи“. Това е належащо с оглед на климатичните промени и все по-честите засушавания. Необходимо е също приоритетно финансиране на животновъдството, овощарството и зеленчукопроизводството“, коментира Йорданов.

Той каза също, че в своите 100 решения социалистите предвиждат създаването на Национална програма за подпомагане на домакинства, които отглеждат традиционни за страната култури, а също и създаване на регионални тържища за реализиране на земеделската продукция.

 

 

Водачът на листата на социалистите Петя Цанкова коментира, че решаването на проблемите в сектор „Земеделие“ е един от основните приоритети, по които ще работят социалистите в бъдещия парламент. В отговор на поставени въпроси от земеделските производители, Цанкова отбеляза, че е необходимо възстановяване и разширяване на инфраструктурата за развитие на поливното земеделие. Освен това трябва да бъде намалена административната тежест в сектора. Тя каза също, че в своята програма за ускорено развитие, социалистите предвиждат и засилен контрол върху качеството на храните в търговската мрежа.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Свързани