Други

20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата, не подценявайте проблема!

  18.10.2024 16:06             
20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата, не подценявайте проблема!

През 2024 г. РЗИ Пазарджик, Асоциация „Жени без остеопороза“ и общините Белово, Ракитово, Велинград и Пещера организираха измервания на костна плътност, възползваха се общо 191 души

По традиция на 20 октомври всяка година се отбелязва Световният ден за борба с остеопорозата. Акцент се поставя върху важността на ранната диагностика, превенцията и адекватното лечение на заболяването. Медицинската общност използва Световния ден за да призове хората да се информират за сериозността на заболяването, да следват здравословни навици и начин на живот, и да се консултират със специалисти при съмнения за здравословни проблеми с костите.

Остеопорозата е хронично заболяване, при което костната плътност намалява, което води до повишена чупливост на костите и риск от фрактури дори при леки наранявания. Тя засяга както мъже, така и жени, но е особено разпространена сред жени след менопауза. Заболяването се развива бавно и често не се проявява с ясни симптоми, докато не настъпи сериозна фрактура. Най-често засегнатите части на тялото са бедрото, гръбначния стълб и китките.

В превенцията на остеопорозата е много важен здравословният начин на живот, който включва: балансирана диета богата на калций и витамин D; редовна физическа активност – упражнения, които укрепват костите и подобряват физическия тонус на организма; прекратяване на тютюнопушенето и намаляване на консумацията на алкохол.

През 2024 г. РЗИ Пазарджик, Асоциация „Жени без остеопороза“, Общини: Белово, Ракитово, Велинград и Пещера, организираха скринингови измервания на костна плътност на населението по места. По данни на експерти от Асоциация „Жени без остеопороза“ извършващи скрининговите изследвания, в проведената кампания е измерена костната плътност на 191 лица, от които 6 мъже и 185 жени. При 112 от тях е регистрирана остеопения, а при 27 остеопороза. Всички са насочени към допълнителни прегледи и изследвания за потвърждаване на получените резултати и лечение.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

Търся двама общи работници и един тракторист - телефон: 0889 927 041

Фирма ”Ели98”ООД търси да назначи продавач-консултант за гр. Пазарджик на постоянен трудов договор – телефон 0895 681 337 / 0895 681 849

ПРОДАВАМ КЪЩА В МАЛО КОНАРЕ. 0893 970335
Всички