Четвъртък, 24 Oct 2024
 
Пазарджик

Може да подсилите имунитета си и с помощта на природата

  24.10.2024 07:36             
Може да подсилите имунитета си и с помощта на природата

Освен да се ваксинирате, добра идея е по това време на годината да подсилите и своя имунитет. А това може да стане с изцяло натурални средства. Ето някои от тях:

Медът, прополисът (пчелният прашец) и другите пчелни продукти

Медът съчетава в себе си силата и свойствата на многобройни растения. Богат е на витамини, микроелементи и минерали, сред които калций, калий, натрий, желязо, магнезий, фосфор, сяра, йод. Интересно е да отбележим и че съдържа 22 от най-необходимите ни 24 микроелемента.

Медът не само засилва естествените защити на организма ни, но и спомага растежа на клетките, осигурява ни жизненост и тонус. Отличава се с мощни противовирусен, бактериоциден, бактериостатичен и антирадиационен ефект.

Чудесна идея за ежедневната му консумация е под формата на освежаваща напитка с пресен лимонов сок, вода и 1-2 супени лъжици мед. Добър вариант са и останалите пчелни продукти, които се отличават със сходни на меда свойства: пчелно млечице, пчелен восък, клей (прополис). За наше улеснение в аптеките ще открием и клеева тинктура – готова смес от пчелен клей, известен като природния антибиотик, и етилов алкохол.

Чесънът

е природен антибиотик заради съдържащия се в него алицин. Той се освобождава, когато скилидките се смачкат или дъвчат. Чесънът се използва още като антисептично, антибактериално и противогъбично средство и е един от най-големите приятели на подсиления имунитет.

Действието на

джинджифила

е сходно с това на чесъна, с разликата на това, че я няма миризмата след консумацията. Джинджифилът е богат източник на витамините С, А, В1, В2 и на минералите фосфор, магнезий, калций, желязо, натрий, калий и цинк. Както и на всички незаменими аминокиселини. Това растение ефективно елиминира микробите и подпомага естествените защитни сили на организма.

Чудесен начин да се възползваме от ценните свойства на джинджифила е да го нарежем или настържем в чай или топла вода. В случай че лютивият му вкус не ни притеснява, можем да го консумираме и директно. Добавя се за пикантност и в много ястия.

Шипката

също е с високо съдържание на витамин С и антиоксиданти. Както и на катехини, кверцетин и елагова киселина.

Черният бъз

забързва производството на антитела в организма ни и се отличава още със силни антивирусен, антибактериален и антиоксидантен ефект. Черният бъз е богат на биофлавоноиди и протеини, които бързо неутрализират вирусите още в зародиш. Съдържа още витамини C, A, B, P, пектин, целулоза, органични пигменти, танин. Чудесна съставка за вкусни сладка, сокове, сиропи, вина. Сред най-лесните и приятни начини за консумация на черен бъз е сиропът от плодовете му. За да си го приготвим, можем да сложим малко от плодчетата в буркан, да ги засипем със захар, после да повторим с бъза, със захарта и така, докато напълним съда. След като всичко това престои няколко дни, се прецежда и сиропът е готов за разреждане с вода и консумация.

Копривата

Проучванията показват, че тя намалява възпалението, симптомите на сенна хрема, кръвното налягане и нивата на кръвната захар - наред с другите си предимства в подсилването на имунния отговор.

Гроздовите семена

са богат източник на антиоксиданти, както и на съединения като витамин Е, фенолни съединения, фитостероли, фибри, протеини, въглехидрати и минерали, особено липиди и мелатонин.

Куркумата

Високата концентрация на съединенията, наречени куркуминоиди, осигурява силен противовъзпалителен ефект.

Ехинацеята

съдържа химични съединения, представляващи силни имуностимуланти, които ни предпазват от повтарящи се инфекции. В случай че вече сме се разболели, приемът й също така облекчава гърлобола, кашлицата, главоболието, спомага за преодоляването на бактериални, вирусни и гъбични инфекции, благоприятства състоянието на кръвоносните съдове, премахва свободните радикали, подпомага действието на активните бели кръвни телца и стимулира производството на интерферон - естествено антивирусно вещество. Обикновено се приема като чай.

Женшенът,

наричан още „дървото на живота“, е богат източник на витамините С, В1 и В2, минералите фосфор, манган, желязо, на пектин, захари, ферменти, танини, алкалоиди, смоли, фитостерини и на още редица микро- и макроелементи. Женшенът съдържа цели седем съставки, които имат пряка връзка с ефективността на имунната ни система и спомагат за бързото преодоляване на възпалителните процеси. Често се комбинира и с вече споменатото по-горе пчелно млечице за още по-добър ефект.

Въпреки множеството му полезни свойства, обаче е добре да внимаваме с приема на това растение. Тъй като женшенът оказва силен стимулиращ ефект, не е препоръчително да го приемаме по-дълго от три месеца без прекъсвания. По същата причина не е подходящ за бременни, кърмачки и малки деца.

Алое вера

съдържа в себе си над 150 ценни за здравето ни съставки, включително рядко срещани в природата. Гелът от алое вера е богат на полезните за имунитета и общото ни здраве витамини А, С, Е, В и минерали мед, желязо, хром, натрий, цинк, калий, магнезий, калций, манган. В състава на растението е и веществото ацеманан, което също подпомага имунната ни система. Сокът от алое вера също е много полезен. Важно е само да внимаваме за спазването на дневната доза, за да избегнем стомашно неразположение.

Астрагалът

представлява билка-адаптоген, която неутрализира инфекциозните процеси. Ето защо е добре да снабдим кухнята си с корен от астрагал и да го добавяме към ястията като супа или ориз, които да варим поне половин час на слаб огън.

Котешкият нокът

Котешкият нокът съдържа оксиндолови алкалоиди, повишаващи способностите на имунната система и спомагащи за неутрализирането на зловредните организми.

Сладкият картоф

е с високо съдържание на витамин А и бета-каротин и е добър източник на фибри, калий, витамини и други основни хранителни вещества.

Спирулината

е отличен източник на желязо, което лесно се усвоява от хората. Особено подходяща е за хора, страдащи от анемия.

Дневно меню за силен имунитет

Диетологът и гастроентеролог Нурия Дианова разкрива как да подсилим имунната система с помощта на добре съставено дневно меню. Според нея в диетата трябва да присъстват протеини, микроелементи и набор от витамини, особено С и D. Основното е, че във всяко хранене трябва да се включва някакъв вид протеин. Ето препоръчано от специалистката дневно меню:

За закуска добре е да си направите каша с парче сирене, което съдържа животински протеин, а кашата съдържа растителни протеини. Млечната каша е идеална, ако нямате непоносимост към мляко. И към това трябва да добавите чаша кафе и няколко сушени плода, например сушени кайсии, които са богати на фибри.

За обяд – парче печено пиле или риба на пара, и не забравяйте за зеленчуците – източник на витамини и въглехидрати.

За вечеря е най-добре да приготвите нещо леко, като зеленчуков омлет. За целта залейте зеленчуците със задушена омлетна смес, добавете малко парче хляб и готово. Имате протеини, малко мазнини, въглехидрати и много фибри.

За следобедна закуска можете да хапнете хляб или хумус с малко извара и някакъв плод.

(Зн)


Свързани