Пазарджик

32 акта и 30 фиша за нарушения с тротинетки са съставени от началото на годината

  21.10.2024 16:14             
32 акта и 30 фиша за нарушения с тротинетки са съставени от началото на годината

Санкциите за пешеходци са повече - 46 акта и 231 фиша

109 пък са проверките по сигнали на паркирани безстопанствени МПС

Днес се проведе традиционния брифинг в началото на седмицата за работата на органите на пътна и охранителна полиция, свързана с безопасността на пътя и контрола над участниците в движението. В него взеха участие началникът на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Пазарджик главен инспектор Асен Гешев и началникът на група в сектора старши инспектор Христо Георгиев.

За периода от 14 до 20 октомври в региона са регистрирани 15 ПТП, като от тях 8 са тежки с 9 пострадали лица. За радост до момента няма загинали хора при пътно-транспортни произшествия. Всички тежки инциденти са станали в рамките на населените места. За въпросния период са установени 9 водачи след употреба на алкохол и 7 под въздействието на наркотици или упойващи вещества.

Основен акцент в този брифинг бе контролът над водачите на електрически тротинетки и пешеходците. Стана ясно, че от началото на годината са регистрирани 4 пътни инцидента с участието на водачи на индивидуални електрически превозни средства. В три от тях пострадали са именно водачите на този вид превозни средства. За нарушение от лица с електрически тротинетки служителите на пътна и охранителна полиция са съставили общо 32 акта и 30 фиша. Фрапиращи са случаи на засечени двама водачи на електрически тротинетки: под въздействието на алкохол / 1.75 промила/ - 1 водач и под въздействието на наркотици – 1 водач.

За нарушения, извършени от пешеходци, са съставени 46 акта и 231 фиша. Най-честите нарушения допускани от пешеходците са пресичане на нерегламентираните за това мести и за преминаване на червен сигнал на светофарната уредба.

В Община-Пазарджик са внесени становища и предложения за изменения на нормативната уредба, касаеща безопасността на движението и контрола над водачите на индивидуални електрически превозни средства. Проведена е и съвместна акция за контрол над неправилно паркираните на територията на областния град автомобили. Общинските служители са извършили проверки на 109 МПС по сигнал на граждани за това, че стоят безстопанствени върху улици, тротоари или алеи. С предписания за преместване са 81 МПС, а преместени от собствениците са 65 автомобила. За 11 МПС от общинската администрация са издадени заповеди за преместване на площадка за събиране и временно съхранение.

Пресцентър ОДМВР-Пазарджик


Свързани