Регионът

Община Велинград постави още пет контейнера за разделно събиране на текстил

  22.10.2024 15:48             
Община Велинград постави още пет контейнера за разделно събиране на текстил

През изминалата година община Велинград постави три конейнера за разделно събиране на текстилни отпадъци и обувки в кварталите Чепино, Лъджене и Каменица.

За да се насърчи по-устойчивото управление на отпадъците, като се даде нов живот на ненужния текстил и обувки, бяха поставени още пет съоръжения, обозначени със знака на Българския чевен кръст.

Локациите им са:

За кв. Чепино: ул. “Братя Маврикови” 46 и ул. “8-ми март” 2;

За кв.Лъджене: ул. „Връх Киселец” в близост до парк “ Вельова баня”

За кв. Каменица: ул, “Христо Смирненски” 2

За с. Драгиново: пред кметството

Благодарение на тези контейнери, гражданите могат да „спасят” дрехите, обувките и друг вид домакински текстилни изделия, които вече не използват, от погубването им като ресурс в смесения битов отпадък. По този начин ще допринесат, освен за значителни екологични ползи, но и за социални и хуманитарни, чрез Фонда за бедствия, аварии и кризи към БЧК.

Припомняме, че в контейнерите, могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил. Препоръчително е дрехите да са чисти и да бъдат поставени в торба, за да се запазят при транспортирането. Събраните дрехи ще се сортират и дезинфекцират и според състоянието им ще намират различна реализация. По-голямата част от годните за употреба дрехи, отиват в страни с по-нисък стандарт на живот. Основната цел е всяка дреха да намери собственик, който има нужда точно от нея и би я носил, удължавайки жизнения ѝ цикъл.

(Зн)


Свързани