Регионът

Център по китайска традиционна медицина отвори врати в Панагюрище. Обсъди се приложението на българско розово масло в китайската медицина и ЦКТМ

  22.10.2024 16:47             
Център по китайска традиционна медицина отвори врати в Панагюрище. Обсъди се приложението на българско розово масло в китайската медицина и ЦКТМ

Церемония за официално откриване на Център по китайска традиционна медицина се състоя в хотел „Каменград & СПА“ в Панагюрище на 21 октомври. На събитието присъстваха Гуан Син – културен съветник на Посолството на КНР в България, и негови колеги дипломати, проф. Джу Вейфън - ректор на Университета по китайска традиционна медицина, провинция Дзянси в КНР, и водена от нея делегация от известни специалисти медици, представители на Община Панагюрище начело с кмета Желязко Гагов, областният управител на област Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ АД инж. Николай Пелтеков, управителят на МБАЛ „Уни Хоспитал“ д-р Явор Дренски, Николай Господинов – финансов директор на „Уни Хоспитал“ и г-н Красимир Симеонов – китаист, партньор и консултант на проекта за създаване на ЦКТМ.

Водосвет за освещаване на Центъра по китайска традиционна медицина отслужиха свещеници от Панагюрска духовна околия, начело с Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Атанас Манолов.

Лентата на новата придобивка прерязаха проф. Джу, Вейфън кметът Желязко Гагов, д-р Явор Дренски и инж. Николай Пелтеков.

След церемонията в сградата на Общината кметът Гагов представи пред китайската делегация накратко стопанското и културното развитие на Панагюрище. Двете страни обсъдиха последващото развитие на реализирания проект за традиционна китайска медицина в Панагюрище, както и възможностите за задълбочаване на българо-китайските отношения в образованието, науката, иновациите, културата, спорта и туризма. Коментиран бе и бъдещ обмен на българско розово масло на производител от Панагюрище за приложение в китайската традиционна медицина и ароматерапия.

Проектът ЦКТМ – Панагюрище и визитата на китайската делегация и представителите на Посолството на КНР в Панагюрище бе посветена на 75-ата годишнина от създаването на Китайската народна република и 75-годишнината от установяването на официални дипломатически отношения между Р България и КНР.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Свързани