Четвъртък, 24 Oct 2024
 
Избори

Димитър Гърдев: Само ИТН показва изход от политическата криза – правителство без политически лидери!

  24.10.2024 11:21             
Димитър Гърдев: Само ИТН показва изход от политическата криза – правителство без политически лидери!

Димитър Гърдев е втори в листата на „Има такъв народ“ в 13 МИР-Пазарджик. Той е дипломат, експерт по международни отношения и международна сигурност, международен секретар на "Има такъв народ". Бил е дипломат в посолството на България в Никозия, старши вътрешен одитор във "Виваком" АД, мениджър "Бизнес риск". Международен анализатор, с над 100 аналитични статии във в. "Труд", „Стандарт“, „24 часа“, списание "ECONOMIST" и над 200 телевизионни предавания, съавтор на Годишните анализи 2019 и 2020 - "Международната политика и българската дипломация". Регионален представител на Европейска Асоциация за международни отношения. Асистент в екипа на евродепутат Елена Йончева с експертиза в комисиите по външна политика AFET, сигурност и отбрана SEDE на Европейския парламент. Народен представител в 45-о и 46-о Народно събрание от ПП "ИТН". Председател на Комисията по външна политика в 46-о Народно събрание.

- Г-н Гърдев, мнозинството от българите не гласуват. Защо политиците не могат да ги мотивират?

- Основният проблем в ниската избирателна активност е липсата на доверие. Гражданите не вярват на политическите партии, защото те не спазват поетите си обещания. Категоричен пример за това е т.нар. сглобка. Същевременно се появиха в Парламента много нови и популистки партии, чийто живот беше едва няколко месеца. ИТН винаги е доказвала, че спазва поетите си ангажименти от програмата. Така беше с казуса за Северна Македония,  също и със защитата на българската енергетика и интересите на работещите в ТЕЦ. За нас няма "сглобки" и интерес да сме в правителства, които не спазват обещанията пред хората. Не сме се колебали да ги напуснем веднага.

- Всички говорят, че хаосът трябва да спре и да има ред и редовно правителство. Какво им пречи да го направят?

 - Все повече става ясно, че зад това поведение стоят частни и корпоративни интереси. Отново ще дам пример с лобистките предложения да се закрият ТЕЦ в интерес на преразпределение на финансовия ресурс в няколко предварително избрани получатели. Ние представихме този списък от трибуната на НС, където фирми с десетина служители получават по това направление над 200 млн. лева?!

- За третия мандат ИТН намери диалог по отношение на приоритетите с всички – защо не бе изпълнен той?

- Нашата формула за коалиционно правителство без участие на политически лидери е единственият логичен избор, за да се постигне изход от политическата криза. Нашето предложение намери подкрепа и необходимите гласове за формиране на кабинет без участието на ГЕРБ и ДПС. Беше блокирано от ПП. Хората, които заложиха тези схеми за прехвърляне на пари от ПВУ към частни фирми. Отново се връщам към задкулисните интереси, които явно са готови да поддържат този управленски хаос с цел облагодетелстване.

- ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на думи отдавна туриха пепел на сглобката. Очаквате ли тя да възкръсне?

- В контекста на силното присъствие на корпоративни обвързаности в тези партии всичко е възможно между техните изведени на преден план политически лица. За това призовавам за активно участие на изборите и подкрепа на ПП „Има такъв народ“, която е доказала, че основното което ни движи е защитата на интереса на обществото и гражданите.

- Какво липсва на българската политика и какво липсва на българските политици, че не можем да излезем от политическата криза?

- Национална отговорност. Усещането за цялостност с хората, това че сме един народ и можем да живеем и по-добре заедно, а не поотделно. Липсва тази визия 10-15 години напред, която е в основата на успеха на всяка една нация. Тези народи, които се проектират в бъдещето винаги постигат успех. Китай от 2010 до 2020 г., за един 10-годишен период увеличи благосъстоянието и богатството на гражданите си двойно! Двеста процента! А това реално са почти два парламента! Напълно е възможно да се постигне и от нас. Даже тук условията са по-добри. Ние сме в Европа. Най-развитият континент на Земята. Членове сме на най-големият и напреднал съюз на планетата, ЕС. Имаме достъп до наука, ресурси, финанси, до които много по-големи държави от нас нямат.

За "Има такъв народ" гласувайте с номер 7 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Свързани