Понеделник, 19 Апр 2021
 
Други Пазарджик

Половинката на Дияна - Борислав, издава албум с песни от Варвара

  13.01.2021 06:26             
Половинката на Дияна - Борислав, издава албум с песни от Варвара

Продъжение на тема

Танцът „Първомайски майсторлъци” с негова музика се играе и в НДК, и по БНТ

Борислав – бъдещият съпруг на Дияна, няма търпение да дойде мигът на венчавката. С годеницата си Дияна Василева живеят в собствен дом в Божурище, което определя като „чисто и спокойно място близо до София”. Семейството му в Пазарджик посрещнало бъдещата му съпруга с радост, а майка му Рени я нарекла „моята снаха”. Музикалната му кариера върви нагоре. Трета година свири в националния ансамбъл по фолклор „Филип Кутев”. Преподава гъдулка в читалището в Божурище и още в няколко читалища. Обучава и деца да свирят на народния инструмент, учи ги на народно пеене и солфеж.

- Г-н Гълъбов, автор сте на народна музика. Какво ново произведение радва почитателите на българския фолклор?

- Музиката към танца „Първомайски майсторлъци” написах специално за ансамбъла за народни песни и танци „Тракия” в Пловдив. Много скоро той придоби популярност. Изпълнява се на сцената на НДК, излъчен бе и по програма на БНТ. Танцът ми даде шанс за запознанство с хореографи от клубове в страната – професионални и любителски. Оттам валят поръчки да напиша музика и за техните състави. Това, че произведенията ми се харесват, ми дава хъс да продължавам да творя и да усъвършенствам занаята си на музикант.

- Издирвате песни от септемврийското село Варвара за албум.

- Така е. Причината да се случи доброто дело са двама мои почитатели там – Стоян Кръстанов и Стоян Дечев. Те ме помолиха да издадем албум с 10 песни от родното им село и от пазарджишкия край. Познавам двамата Стояновци като ревностни родолюбци и любители на традиционната народна песен. Празник във Варвара не минава без моята свирня и все по покана на месаря Стоян Дечев и шофьора Стоян Кръстанов. За тях празник без музика не е празник.

- Кога албумът ще види бял свят?

- Надявам се до края на март. Вече са записани 5 песни, 2 от тях автентични, издирени в селото със съдействието на двамата приятели. Предвидени са още песни от Мало Конаре и Пазарджишко. В албума присъства и песента „Жени, наваляй, невясто”, изпълнявана от прабаба ми Рени от Звъничево по ниви и седенки. Песента е характерна с така нареченото тресене. В албума ще има и песни, изпълнени от Дияна.

- Къде ще бъде представен албумът?

- Официално - в местното читалище, а при интерес - и в други културни институции. Искам да благодаря на спомоществувателите, които с лептата си дават нов живот на позабравени автентични песни от Варвара. Добрата идея бе подкрепена от кмета на селото Димитър Деянов, от двамата Стояновци, Димитър и Виктор Гегови, Тодор Балкански, Георги Дечев и Николай Кръстанов. Докато има добри хора, влюбени в народната песен, ще го има и българският фолклор, за радост и упование на всички нас.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички