Други

Тиквичките свалят килограми и помагат срещу болести

  18.06.2022 09:18             
Тиквичките свалят килограми и помагат срещу болести

Вкусните тиквички са и много полезн. Поради ниското си съдържание на калории, тe са незаменими в много зеленчукови яхнии и гювечи. А като отделно ястие имат ненатрапчив приятен и свеж вкус. Тези плодове, които приемаме и използваме като зеленчуци, поднесени като приготвени ястия, помагат за свалянето на килограми, като едновременно с това добавят хранителна стойност на диетата ни. Освен това спомагат за подобряване на зрението и предотвратяване на всички заболявания, които се появяват от недостиг на витамин С - като склероза и лесно натъртване. Подходящи са при астма, заради високото си съдържание на витамин С, въглехидрати, протеини и фибри. Съдържат и значителни количества калий, фосфорна киселина и витамин А, важни за поддържане на доброто здраве. Все пак не трябва да се прекалява. Не се препоръчва преяждането с тиквички при бъбречни заболявания, които са свързани със затруднено извеждане на калия от организма.

Те свалят килограми

В 100 грама пресни тиквички има само 27 килокалории. Въпреки че не са калорични, те ни дават усещане за ситост. Това е благодарение на богатото им съдържание на вода и фибри.Диетолозите боготворят тиквичките.

Родината им е Северно Мексико, идват в Европа през 16 век, но в началото тиквичката се счита за декоративно растение, отглежда се в градини. Италианците са първите, които я пускат в кухнята във вид на нежна и вкусна каша.

По-подходящи за консумация са младите тиквички,

които не са напълно узрели. Те са най-добри за трапезата в периода май-юли. Почти всички от елементите им са подходящи за ядене, включително семената и дори коричката. Месестата част на тиквичките има много хранителни вещества, така че трябва да ги включваме по-често в менюто, но повечето от полезните вещества са в кожата им, така че не е желателно да ги белите.

Състав

Освен, че в тях има много калий (до 238 мг на 100г), има и натрий, калций, магнезий, фосфор, мед и желязо, набор от органични киселини, витамини С, В1, В2, а пропорциите между натрия и калия са практически идеални (1:100). Здравословни са: освен гореспоменатите полезни вещества, те съдържат и омега-3 мастни киселини, цинк... Що се отнася до минералите, рекордьорът сред тях е силиций - има 30 mg от него в 100 грама тиквички, което е дневната нужда на организма от този минерал. А благодарение на силиция се усвоява калций, стимулира се производството на колаген. Състоянието на костите, косата, ноктите, зъбите зависи от това.

При какви заболявания помагат тиквичките - в книжния брой на "Знаме"

А вкусна рецепта за пълнени тиквички със зеленчуци може да видите ТУК.

 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички