Четвъртък, 18 Авг 2022
 
Други

Малко не стигна на наш съдия да влезе във ВСС

  28.06.2022 07:05             
Малко не стигна на наш съдия да влезе във ВСС

СОФИЯ. Малко не достигна на съдия Красимир Лесенски от Районния съд в Пазарджик да влезе във Висшия съдебен съвет, който трябва да встъпи в длъжност през месец октомври. "Знаме" съобщи на 17 юни в публикация, че наш съдия е сред 15-те кандидати за членове от съдийската квота на новия Висш съдебен съвет. За последно пазарджишки съдия бе в състава на ВСС до есента на 2012 г. – Георги Шопов (три години по-късно бившият административен ръководител на Окръжния съд и настоящ омбудсман на община Пазарджик се пенсионира).

На гласуването обаче в 6-членната съдийска квота на Висшия съдебен съвет бяха избрани председателят на Административния съд в Пловдив Явор Колев, зам.-шефът на Окръжния съд във Варна Мария Терзийска, председателят на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова, шефът на Окръжния съд в Ямбол Васил Петков, зам.-председателят на Софийския районен съд Даниела Александрова и председателят на Районния съд във Велико Търново Младен Димитров. Право на глас имаха 2197 съдии, от които 1916 са заявили електронно дистанционно гласуване през интернет. Въпреки че можеха да гласуват от домовете си, изборите бяха бойкотирани от близо 500 съдии, въпреки че съставът на ВСС е особено важен за тяхната кариера.

Изненадващо представителите на критично настроения към сегашното статукво Съюз на съдиите в България не намериха място в съвета. На тези избори нямаше и кандидати от върховните съдилища, което също не е обичано. Освен съдия Лесенски, извън ВСС остана председателката на Съюза на съдиите в България Татяна Жилова, която е административен съдия в София. Не бе избран и бившият председател на ССБ Атанас Атанасов. Гласовете не достигнаха и за районния съдия от Варна Любомир Нинов, Владимир Вълков от Софийския градски съд, зам.-председателя на Окръжния съд в София Дора Михайлова, Антоанета Аргирова от Административен съд – София-град, Йордан Дамаскинов от Окръжния съд в Русе и за шефа на Районния съд в Пловдив Иван Калибацев.

(Зн)


Свързани