Понеделник, 31 Oct 2022
 
Други

Подвързии за книги и калъфи за лаптопи и таблети с шевици от Чепинско

  31.07.2022 07:50             
Подвързии за книги и калъфи за лаптопи и таблети с шевици от Чепинско

Създадохме модерен продукт, който вплита традиции и вековно познание, гордеят се в НЧ „Отец Паисий-1893“

ВЕЛИНГРАД. С културно предприемачество е свързан новият проект „Образи и смисъл“ на велинградското читалище „Отец Паисий - 1893“. По него изцяло ръчно и от натурални материали се изработват подвързии за книги, както и чанти и калъфи за лаптопи и таблети с характерни за региона шевици. Най-новият продукт пък е торбичка за вино. Всички те са уникални, но което е по-важното - черпят вдъхновение, пазят и предават културното богатство на Чепинската котловина.

И това далеч не е всичко – към всеки артикул има кратка информация за мотива, който съдържа – в каква носия се среща за първи път и

каква е неговата символика

За шевицата върху подвързията за книги „Кръговратът на живота“ например четем: „Мотивите са свалени от ръкави на риза от село Каменица, сега квартал на Велинград. Подобен тип везбена орнаментика се използва при отворите на дрехата като защита от зли сили. Бродерията е с ритмично повтарящи се елементи, които, освен естетическо предназначение, имат и предпазващо-заклинателен характер. Шевицата изобразява заобикалящия ни свят посредством растителните мотиви и препраща към идеята за кръговрата на живота. Обединява символиката на цветето (плодородието) и кръста (предпазващ знак). Носи също така положителен заряд - тя е молитва, отправена към природните и космичните сили за здраве, благоденствие и дълъг живот.“

- Проектът бе вдъхновен от желанието ни да създадем

собствен продукт, свързан с културното наследство

- обясни пред „Знаме“ председателката на читалището д-р Силвена Байракова, която е и инициатор на проекта. - Като културен център, който съхранява традициите и ги развива в съвременността, по естествен път се роди идеята да свържем четенето и библиотеката с един модерен аксесоар, който обаче да носи послание. Обърнахме се към богатството на везбената традиция и фолклорната култура и така изпълнихме с още повече смисъл предприемаческото си начинание. Спряхме се на символи, които впечатляват с красотата и скритите си послания.

Работата по проекта е започнала с изследване на различните местни етнически групи и типичното за тях традиционно облекло. Фолклорните елементи са подбрани с помощта на опитната дизайнерка Жасмина Гладийска. Тя е създателка на популярната линия бижута PAGANE uniques и живее във Велинград. Разкрива, че целият процес е бил изключително интересен, защото богатството на мотиви е огромно, а търсенето на посланията, закодирани във формите и цветовете – вълнуващо. Постоянната етнографска експозиция в Историческия музей във Велинград е била една от отправните точки за изследването. Тя самата

се е срещала и с жени, които се занимават с плетене и везба в Драгиново

Продуктите са изработени от местни дами, които извършват бродирането като надомна работа и така подпомагат семейните си бюджети. Всички средства от продадените артикули се вливат обратно в читалището за подкрепа на самодейните състави и поддържане на инфраструктурата.

Приложените тълкувания на шевиците пък в голяма степен са заимствани и повлияни от изследователската дейност на Ирен Величкова-Ямами.
- Закодираните в мотивите символи разкриват тайните и ценностите на жените, бродирали украсата върху облеклата. Препращат към мистичен и непознат свят. Чрез везбените орнаменти се отправя молитва към свещените сили. В този смисъл те са разказ за надеждите и бляновете на майсторките -  каза още д-р Байракова.

А в заключение добави:

- Нашият проект дава възможност елементи от местния фолклор да се завърнат в бита,

макар и под друга форма, да получат съвременна интерпретация и по този начин да продължат своето развитие. Вярвам, че успяхме да създадем модерен продукт, който не само вплита традицията, но и и предава вековното познание.

Проектът „Образи и смисъл“ се финансира по Програма „Културно наследство“ на Национален фонд „Култура“.

Може да поръчате подвързиите за книги, калъфите за лаптопи и таблети и торбичките за вино онлайн от сайта https://chitalishte.eu/4u/. Може да си ги купите и от магазин „Елена Art“ и СПА хотел „Олимп“ във Велинград, от хотел "Villa Santa Maria" в Цигов Чарк, от магазин „123“ в Пловдив и от галерия „Арт Сувенири“ в Бургас.

Мария ДЪБОВА

Интервю с дизайнерката Жасмина Гладийска четете ТУК.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

РЕСТОРАНТ РОНИ /ТЕАТЪРА/ - БОГАТО ОБЕДНО МЕНЮ. КЕТЪРИНГ ДО ДОМА И ОФИСА. КАЧЕСТВО НА ДОСТЪПНИ ЦЕНИ. 0878 103 118

"НИНА ТРЕЙД-18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498
Всички