Четвъртък, 19 Oct 2023
 
Регионът

Председателят на ОбС-Белово: С кмета си деляхме печалбата от плажа ”Топлата вода”

  21.07.2023 08:50             
Председателят на ОбС-Белово: С кмета си деляхме печалбата от плажа ”Топлата вода”

Защо, мислите, 12 години Общината не предяви претенции?

Иван Кехайов, председателят на Общинския съвет в Белово, твърди пред „Знаме”, че с кмета на общината Костадин Варев са си разделяли печалбата от плажа „Топлата вода”, която е била около 100 000 лева на сезон, в годините от 2008-а до 2019-а, преди да развалят достлука. Сега Кехайов е опонент на кмета в ситипарламента, където инж. Варев отдавна няма мнозинство, а Кехайов и колегите му напразно се мъчат да изкопчат информация от Общината по надлежния ред за това кой прави ремонт в момента на плажа и чия собственост е обекта. Г-н Варев по телефона обеща да ни приеме и трябваше да уточним ден и час по темата „Плажа“. След това не можехме да се свържем с него по никакъв начин. Пропаднаха и опитите ни да говорим със зам.-кмета Васил Савов, който е оглавявал комисията по актуването на съоръженията и оборудването на имота. Скандалите около плажа припомнихме в друга статия, кято може да прочетете ТУК.

- Г-н Кехайов, успяхте ли да разберете кой строи на плажа?

- Ако ми кажете, ще Ви бъда благодарен. Но ще ви разкажа цялата история от първа ръка – да се знае. Помните, че през 2001 г. се направи процедура за концесия на курортен комплекс „Топлата вода“ - за 35 години. Единственият кандидат ЕТ „Ейнджъл“ спечели концесията – трябваше да плаща по 12 000 лева на година концесионна такса към общината. Имаше поет ангажимент от концесионера по договор – да се изгради строителство за около 1,3 млн. лева. От 2004 до 2008 г. цялото строителство на плажа отне около 5,6 милиона лева.

- Тази фирма де факто бе Ваша.

- Водеше се на сестрата на тогавашната ми съпруга. Да, през всичките години аз съм пълномощник. Но навсякъде в строителството на обекта бяхме заедно с Костадин Варев, който тогава бе председател на Общинския съвет. Той се криеше зад мен – зад фирмата на балдъза ми Златинка Енчева. През 2008 г. бе пуснат комплекса – най-големият плаж в Южна България. Вече се бяхме разбрали с Варев за начина и принципа на работа - че през лятото там ще работят по един представител на моето семейство и един на неговото. От 2008 г. до 2016 г. тези хора бяха синът на кмета – Георги Варев, и моята бивша съпруга Стефка Енчева. Два дена работеше единият, два дена другият. Само при всеки старт на сезона (април-май) работиха заедно, за да смогнат с работата. Всички средства, които са изкарвани като печалба, са разделяни между моето семейство и семейството на Костадин Варев – през всички тези години до 2019 г. включително. Говорим за печалба от около 100 000 лева на сезон. След 2012 г. заради финансови задължения от името на Костадин Варев към „Си Финанси груп”, през подставени фирми и лица печалбата започна да се предоставя по задължения, направени от Костадин Варев като физическо лице и на негови роднини и приближени лица, за погасяване на тези задължения.

- Какви подставени фирми?

- Това са много фирми, към които бяха теглени кредити – „Върбица лес“, „Бизнес консулт 08“, „Варко“-вците във всичките им разновидности, „Сара“, „Саринда“… Всички те бяха прехвърлени на покойния Георги Рогов. Чистехме борчовете на кмета от 2012-а до 2019-а, а аз не съм взел стотинка от печалбата.

- Звучи невероятно. Каква е била тогава Вашата изгода?

- Във всичките години Костадин Варев, след като стана кмет през 2011 г., Общината не е имала претенции спрямо плажа, нито е оспорвала собствеността на ЕТ „Ейнджъл“, а аз работех добре с кмета. През 2009 г. има решение на ОбС-Белово, че съоръженията са собственост на ЕТ „Ейнджъл“, а земята е на Общината.

- Писахме тогава за скандалната заменка през 2009-а.

- Тогава развалихме концесията, за да може да купим земята – през наша фирма. През „Автобусни превози“ и я дарихме на Георги Рогов – на една от фирмите му „Бизнес консулт 07“.

- И оттогава Общината спря да получава концесионна такса от 1000 лева на месец…

- Да, това също са щети на Общината. Само че впоследствие след като Васил Савов и ГЕРБ разбуниха духовете и тръгнаха съдебни дела – накрая с окончателно решение на ВАС бе развалена сделката за заменката и земята се върна като собственост на Общината (през 2017 г., б.р.). Но и след връщането на земята кметът нямаше никакви претенции – заради личната изгода. Той още 2011 г. можеше за направи това, което направи през 2020-а. Да каже: „Общината е собственик на земя, сгради и съоръжения“. И дойде 2019-а, когато тръгна през негова подставена фирма – защото община Белово се разпродава на базата на искове на подставени фирми на базата на задължения, направени към тях от Общината. И след това се продават общински имоти чрез ЧСИ. Та към оня момент на 2019 г. се намеси фирма на Веселин Камбуров от Гоце Делчев. Той създаде „Варко груп”, а през 2019-а неин управител стана лицето Георги Стефанов-Бозата, който живее с племенницата на кмета. Помните как едно време „Варко“ с милиони задължения не плати на частните кредитори и държавата. Така през 2019 г. по искане на фирмата на Камбуров „Вес Кам“ по задължения на Община Белово се вади изпълнителен лист и се продаде земята под КК „Топлата вода“. Но земята под комплекса, сградите и съоръженията на плажа имат различни собственици. Още през 2017-а съоръженията бяха продадени от ЕТ“ Ейнджъл“ на „Ив-3-Транс“ с банкова сделка (фирма на мой познат) и по този начин всички съоръжения станаха нейна собственост.

- Как ползвахте съоръженията след 2017-а?

- С договори между моята фирма „Антра 71“ и „Ив-3-Транс“ – земята към него момент бе общинска. И кметът пак не предяви никакви претенции. През 2019-а бе обявен търг за земята и „Си Финанси” купи земята за 192 000 лева с ДДС. Част от тези пари отиват във „Вес Кам“ за погасяване на общински задължения, но те все едно са отишли при кмета. На 7 февруари 2020 г. кметът пристига на плажа при сина ми Антоан с неговите хора, заедно със зам.-кмета Васил Савов, който се явява и председател на Комисия по актуване на общинска собственост на съоръжения и оборудването. Аз отидох, скарахме се и ги изгоних. Пускахме взаимно жалби едни срещу други. Аз се облягах на решение на ОбС от октомври 2009 г., че всичко построено остава в полза на фирмата, която го е построила. Кметът 10 години уважава това решение, после казва, че закона се бил изменил. И Общината актува и стана собственик на сградите, съоръженията и оборудването. През 2020-а кметът прехвърля партидата на тока от „Ейнжъл” на името на Общината и оттогава токът на плажа се плаща от данъкоплатците. Също и охраната, която пази входа на Общината. И пъдарите на вратата на общината до 2022-а са и на вратата на плажа – на 24-часови смени. Ощетяването е много голямо, защото Варев умишлено от 2020 г. досега не се възползва като собственик от чл. 64 от Закона за собствеността („Собственикът на постройката може да се ползва от земята само доколкото това е необходимо за използването на постройката според нейното предназначение, освен ако в акта, с който му е отстъпено правото, е постановено друго”, б.р.). Не се знае през тия години дали фирмите-собственици на земята са платили никакви данъци за тези 25 дка – многократно съм питал на сесия и не съм получавал отговор с доказателства. Не е ясно и събирана ли е такса за водоползване, което през 2020-а бе дадено безвъзмездно от Басейнова дирекция на Община Белово. Отделно, жителите са ощетени и защото вече четвърти сезон плажът не работи… „Ив-3-Транс“ си потърси правата в съда, но съдът даде право на кмета. В момента той крие какво се случва, не само на плажа - никой не може да вземе информацията.

- „Знаме” бе писал, че сграда на комплекса е навлязла в държавния горски фонд със 148 кв. м в разрез с кадастралния план от 1960 г. Главният архитект Лазар Ковачев тогава потвърди това...

- Кметът трябва да следи за незаконното строителство в общината, а през 2019-а актува сградата на съблекалнята като общинска, само че с близо 200 кв. м незаконно строителство в държавен горски фонд! Това се вижда на кадастралната карта и на скиците. Само че 5 години по-рано аз с документи същата сграда съм я регистрирал в Кадастъра като собственост на ЕТ „Ейнджъл”! И към 2017 г. на скиците фирмата е описана като собственик на същата сграда при собственик на земята - Общината. От 2020-а не знам какво става в комплекса. Там има оборудване за 1,5 млн. лева. Сега там се разпорежда кметът. Виждам, че покривът на сградата е разрушен, по самите басейни са правени някакви реконструкции. Питах главния архитект кой издава разрешение за строителство – отговори ми, че не са издадени никакви строителни разрешения за строителство и ремонт в КК „Топлата вода”. Питах и кмета.  Ето какво ми отговори той (бел. ред. Показва официално запитване на ОбС-Белово от 30.05.2023 г. и отговор на кмета, в който се казва, че „Община Белово няма отношение относно извършваните ремонти, а собствеността на имотите се поддържа от Агенция по вписванията-имотен регистър, „откъдето следва да се уведомите кой е собственик на имота”, се казва в писмото). А там тече някакво строителство, кметът и обкръжението му се разхождат и ръководят строителните работи, само дето строителни каски не са си сложили…  Не знаем дали не се е случила някоя странна продажба с ЧСИ. Когато сме го питали, казвал е, че това е собственост на Общината, сега в писмото казва, че Общината няма отношение. Никой не знае какво става. Някой нещо строи, но кой и какво? Но каквото и да е, как ще оправдаеш едно непускане на плажа 4 години?!

„Знаме“


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825

"НИНА ТРЕЙД - 18" ЕООД - СКЛАД ЗА ДЪРВЕН МАТЕРИАЛ. ПРОДАВА ВСИЧКИ ВИДОВЕ ГРЕДИ, ДЪСКИ, ДЮШЕМЕ, ЛАМПЕРИЯ, ПОДПАЛКИ И ДР. НА НИСКИ ЦЕНИ В СРАВНЕНИЕ С КОНКУРЕНТИТЕ. 0899 198 498

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438
Всички