Спорт

В “Хебър“ трескаво търсят пари за храна и квартири

  15.01.2024 08:10             
В “Хебър“ трескаво търсят пари за храна и квартири

Януари и февруари са най-критичните за оцеляването на представителния тим

ПАЗАРДЖИК. Облачна прогноза от финансово естество. От облаците обаче не пада и капка, но пък чернеят все по-страховито. При такова време през седмицата Любослав Пенев изведе за първа тренировка 20 футболисти на „Хебър“, с което се сложи и началото на лагер-сбора за зимната подготовка на представителния футболен градски тим. Тя изцяло ще протече в домашна обстановка, като през първата седмица тренировките са едноразови, а заради лошото време и наводнения терен, заниманията се провеждат на изкуственото игрище. На първия сбор за 2024 г. се явиха всички досегашни футболисти на отбора с изключение на Марсел Канади. Офанзивният полузащитник има принципна договорка да разтрогне контракта си със "зелените" по "взаимно съгласие" и като свободен агент да си търси нов тим. В заниманието на клубна база "Георги Бенковски" се включи възстановяващия се от операция на коляното нападател Октай Хамдиев, който ще продължи да се готви по индивидуален план. Друг трайно контузен - Николай Николаев проведе лека тренировка във фитнеса, докато Мартин Михайлов въобще не се съблече по екип, тъй като има проблем с глезена.

И треньорски щаб, и играчи, са притеснени заради липсата на пари. По своя инициатива Любо Пенев се срещна с кмета Петър Куленски през седмицата, за да поиска яснота и някакви гаранции от Общината.

След срещата Ел Голеадор е заявил, че на този етап остава в Пазарджик

„Все още сме тук, но не е ясно до кога”, коментираха футболисти. Договорите ги държат на стадион „Георги Бенковски“, но неизвестността съвсем не е мотиватор за подготовка. Още повече – финансирането на самата подготовка, въпреки че е в домашни условия, а не в Турция или Банско, също е под въпрос. Затова и сега усилено се търси втора вълна от бизнес подкрепа – изпращат се покани до бизнесмени, търси се и среща с предприемачи  по-широк формат, която

да осигури поне средства за храна, квартири и възстановяване на футболистите

в този и в следващия месеци. Те са жизненоважни за оцеляването на представителния ни тим в този му вид. След февруари се очакват парични живителни „глътки“ от телевизионни права, бетинг компанията и отчисленията за бг клубовете от евромачовете на „Лудогорец“, които УЕФА ще преведе на БФС по програмата за солидарни плащания. Но януари и февруари са критични, а и Общината в момента е в невъзможност да налее пари в касата на бул. „Георги Бенковски“ 200. От бизнеса се иска „животоспасяващото кръвопреливане“. На пресконференцията на "Хебър" в петък Елизар Спасов и Борис Димитров заявиха, че има бизнесмени, които искат да помагат, но изчакват изясняването на картината. Персонални разговори се водят с предприемачи, за да помогнат на първия отбор приоритетно за лагера.

КАКВО ОЩЕ КАЗАХА УПРАВЛЕНЦИТЕ НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯТА, ЧЕТЕТЕ ТУК.

На този етап, освен Канади, никой от футболистите, които не са получавали декемврийските си заплати (падежът е на 25 януари), не е разтрогнал официално с клуба. Спортно-техническият персонал в ДЮШ

има да получава две заплати (октомврийската бе изчистена в петък, а до март ще започне нормален падеж на заработките),

а същото важи и за колегите им в другите звена.

Но с неволи и надежди подготовката продължава. В първите два дни отборът се готви на групи заради провеждане на функционални и медицински изследвания. На този етап в лазарета на тима остават Николай Николаев и Мартин Михайлов, които все още се възстановяват от травми, получени през есенния полусезон. Напълно възстановен е Николас Пенев, който пропусна последните няколко мача на Хебър за 2023 г. поради контузия.

Междувременно сдружение „Футболен клуб „Хебър 1918“ обяви на клубния сайт, че

ще проведе Общо отчетно-изборно събрание в края на януари

Форумът е свикан за 24 януари, сряда, от 12 часа на стадион “Георги Бенковски”, а дневният ред включва 5 точки:

1. Приемане/освобождаване на членове на Сдружението;

2. Отчет за дейността през отминалия период;

3. Освобождаване от длъжност и отговорност на председателя на УС и целия УС;

4. Избор на нови органи на управление.

5. Разни.

Мандатът на сегашния петчленен УС на ФК Хебър изтече в края на миналата година, но независимо от този факт, според Устава на клуба той е меродавен да се събира и взима решения до избора на нов такъв. Крайната дума за решенията по точките от дневния ред ще имат делегатите (членовете) на Общото събрание.

Ясно е, че ще има коренна промяна на управителното тяло

(към момента членове са Елизар Спасов, Александър Иванов, Ренета Камберова, Ива Забуртова и Минко Минков), а принципът ще бъде „нови членове – хора, които носят пари“. Дали пари от джоба си или пари от спонсор, не е толкова важно. Със сигурност има и мераклии, прегърнали този принцип – някои от тях започнаха да правят совалки на стадион „Георги Бенковски“ и обещават получат ли достъп до клуба, да съдействат за финансовото подобряване на положението. Дали ще бъдат избрани, зависи само от членовете с право на глас. На този етап председателят на ПФК „Хебър 1918“

Елизар Спасов показва, че няма намерение доброволно да се оттегля от поста

„Елизар е прав – капитанът на потъващия кораб последен напуска кораба“, коментират на бул. „Георги Бенковски“ 200. Други пък – като дългогодишния фен Тодор Банчев, са на мнение, че цялото ръководство трябва да си ходи начаса, защото не може да се справи с кризисната ситуация. Той окачи и транспаранти с призиви за оставка към управата на оградата на стадиона в деня на лагер-сбора на „зелените“.

„Кадрите решават всичко“, казваше Сталин, но в този случай по-уместен би бил принципът „Парите решават всичко“. В крайна сметка потокът на парите е този, който ще намести на мястото й всяка бурма в управленския механизъм на футболния проект „Хебър 1918“.

Стига на стадион „ Георги Бенковски“ да завали.

Дочо ЧАНЕВ

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички