Други

8-годишната Дария дари косата си за онкоболно дете

  01.02.2024 08:29             
8-годишната Дария дари косата си за онкоболно дете

Сега иска да й порасне отново, за да го направи пак

СОФИЯ – БЪТА. Дария Сюлейманова Сюлейманова е само на 8 години и до съвсем скоро гъстата й красива коса е била сред нещата, с които най-много се гордее. Чакала я да расте цели 6 години и винаги се грижела за нея с внимание и любов. Точно на Бъдни вечер обаче, по изричното желание на момиченцето, фризьорка от Бъта отрязала дългите кичури, за да бъде изработена от тях перука за онкоболно дете. А

удовлетворението от този акт на добрата

у малката Дария е толкова голямо, че тя смята да го повтори, веднага щом косата й достигне нужната дължина.

За емоциите, които цялото семейство преживяло покрай благородната проява на невръстната госпожица, разговаряхме с майка й Дечка Димитрова.

- Живеем в София, но Дария обича да прекарва времето, когато не е на училище, с баба си и дядо си в Бъта. Там беше и когато й хрумнала идеята. Беше в разгара на лятната ваканция. Спомням си колко въодушевено ни съобщи, че иска да й подстрижем косата. Чакала ни с нетърпение да се приберем от София, за да ни го каже лично.

Изненада ни още на вратата

Ние с баща й в един глас извикахме: „Не!“. „Но, мамо, искам да я даря на болно дете!“ - продължи тя. Разбира се, това ни накара да отстъпим - попитахме я няколко пъти дали е сигурна и трогнати, дадохме разрешението си.

След това майката Дечка започнала да проучва как точно се дарява коса за перука на болен човек. Спряла се на Асоциацията за превенция на рака „Промени живота си сега“:

- Дарената коса трябва да отговаря на няколко изисквания. Отрязва се на секторчета, т. е. на малки опашчици. Дължината на

всяко отрязано кичурче трябва да е между 25 и 30 сантиметра

Вече не се държи толкова много на грамажите колкото преди години. А в деня на подстригването косата трябва да е чиста. Не бива да е стилизирана, боядисвана, къносвана или третирана по друг изкуствен начин. Косъмът просто трябва да е естествен.

През лятото косата на Дария все още не била достатъчно дълга, затова тя търпеливо я изчакала да порасне още няколко месеца. Часът за подстрижка при дългогодишната фризьорка на семейството – Радка Шкодрова, съвпаднал с Бъдни вечер – 24 декември.

- Леля Радка знаеше, че Дария не се бе подстригвала от близо 6 години

Най-напред се смути как ще отреже дългата й коса. Но каузата спечели и нея. Постара се много. Работи усърдно и внимателно повече час. После ни оставаше само да изпратим кичурчетата на асоциацията. Ползва се куриер. Потвърждават с имейл или по телефона, че косата е получена и одобрена. Някои фондации предоставят възможност собственикът на готовата перука да се свърже с дарителите, ако желае. Но ние нямахме такава опция.

Всички в дома на Дария искрено се вълнували

дали малката ще се хареса с къса коса

- Помнеше се само с дълга. Накрая й стигаше до под кръста. Така че може да си представите какво облекчение изпитахме, когато я видяхме колко й допада новата прическа. Разбира се, радваше се от сърце и че е помогнала. Сега чака косата й да порасте отново, за да я дари пак.

Дария получила много поздравления. Тя е второкласничка в Четвърто основно училище „Джон Атанасов“ в столичния квартал „Дружба“. На Фейсбук страницата на училището има пост за стореното от нея.

„Нека се учим от децата да правим добро!“

- четем в училищната публикация.

От ансамбъл „Иглика“ в Бъта също публикуват кратка информация – „Решението на толкова малко момиче е достойно за респект

и уважение. Браво, мило дете!“. Постове се появяват също така в панагюрските групи, както и на личните стени на близки и познати.

- Много ни трогна благодарствения адрес, който ни изпраха и от Асоциация „Промени живота си сега“. Дария все пак е малко дете и има нужда от подобни малки жестове – добавя с усмивка майка й.

Решението на Дария да дари косата си едва ли е изненадало хората, които добре я познават. Момиченцето винаги е било чувствително, грижовно и съпричастно с радостите и болките на другите.

- Все мисли първо за другите, а после за себе си. Винаги се опитва да помогне – в училище, в детската градина, вкъщи.

Ако види, че някой е паднал, задължително му подава ръка

Често изтичва да подкрепи възрастни хора, за да се качат по-лесно на тротоара или да слязат по стълби и т. н. Към сестричката си – 3-годишната Симана, също е изключително грижовна. Просто си е такава и винаги е била такава. Дете-мечта, честно казано – горда е Дечка.

Освен да се чувства полезна, Дария много обича да пее и танцува. Артистичност не й липсва. Сред любимите й песни са „Три желания“, „Моя страна, моя България“, „Една българска роза“ и много народни. Привързана е много и към животните, има си рибки.

Мечтае да стане ветеринарен лекар

- Не се страхува от никакви животни. В селото на съпруга ми -  Боров дол в Сливенския край, където също ходим, макар и по-рядко, играе без притеснения с всякакви буболечки, гущери, жаби. Крави, кози, коне, магарета и други също не я безпокоят. Харесва абсолютно всички животни. И види ли животно, обезателно иска да отиде и да го погали.

За Бъта пък Дечка Димитрова казва:

- Там са баба и дядо, веселбата е голяма. Има кучета, има приятели. Прибирането се чака с нетърпение, а

връщането към София обикновено е със сълзи в очите и с уговорки да останем още малко

В заключение майката отново се връща към перуките за онкоболни хора:

- Винаги има нужда от естествени коси за тях. Още повече, че една отрязана коса не стига за една перука. Трябват поне три или четири. Ето защо, ако някой реши да последва примера на дъщеря ми Дария, може да се информира за изискванията и процедурата от различни места. Едно от тях е Асоциацията „Промени живота си сега“, на която ние се доверихме. Сайтът й е www.hairdonate.org, имат и Фейсбук страница. Може да помогнете също с парични дарения, защото не всички болни имат финансовата възможност да закупят перука. На посочения сайт има информация и за това.

Мария ДЪБОВА


Свързани