Пазарджик

Иван Есенски и Борислав Петров са победителите в Националния конкурс за поезия „Теодор Траянов"

  30.01.2024 17:00             
Иван Есенски и Борислав Петров са победителите в Националния конкурс за поезия „Теодор Траянов\
Отляво надясно: зам.-кметът Любомир Гечев, Иван Есенски, Борислав Петров

ПАЗАРДЖИК. Иван Есенски и Борислав Петров са победителите в петото издание на Националния конкурс за поезия „Теодор Траянов", който се провежда веднъж на 3 години и е емблематичен за града ни. Резултатите бяха обявени днес, 30 януари – рождения ден на Теодор Траянов, на официална церемония.

Иван Есенски е роден на 21 ноември 1949 г. в с. Мухово, Софийско. Завършва гимназия в Пазарджик, а философия и българска филология – в СУ "Св.Климент Охридски". Работил е като строител, редактор в РТЦ – Пловдив, гл. редактор на военна редакция в БНР, директор на издателство "Народна култура". В момента е изпълнителен секретар на Академията за европейска култура "Орфеева лира". Член е на Съюза на българските писатели.

Публикувал е 13 книги – поезия и есеистика. Създал е няколко документални филма, автор на две пиеси. Негови книги и отделни творби са преведени на 17 езика, носител е на наши и чуждестранни награди.

Поетът и журналист Борислав Петров е роден на 31.12.1966 в София. Завършва филология и журналистика. Работил в БТА, вестниците "Стандарт" и "Пазарджишка марица". Издал е няколко стихосбирки, печелил е редица награди, сред които Националната награда за поезия "Никола Фурнаджиев", Националната литературна награда "Милош Зяпков", Творец на годината от Община Пазарджи. Съавтор е с Митко Начев на "Химна на Пазарджик", член на сдружение" Иван Динков" и Съюза на българските писатели.

Лауреатите бяха определени от жури в състав критика Никола Иванов, юриста и писател Хари Хараламбиев и писателката Елена Алекова. Наградите бяха връчени от зам.-кмета Любомир Гечев.

Националният конкурс за поезия „Теодор Траянов“ е учреден от Община Пазарджик като израз на признание към паметта и творчеството на пазарджишкия поет Теодор Траянов, един от най-ярките представители на символизма в българската поезия.
Както е известно, конкурсът е явен и се провежда на 3 години, като първата от тях е 2012, когато се навършват 130 години от рождението на поета. Кметът на Община Пазарджик назначава със заповед 3-членна комисия, която да разгледа постъпилите творби и да предложи коя от тях да бъде наградена. Носителят на националната награда за поезия „Теодор Траянов“ получава 1000 евро и грамота.

(Зн)


Свързани