Пазарджик

При пълна зала откриха 49-те Зимни музикални вечери “Проф. Иван Спасов“

  01.02.2024 19:30             
При пълна зала откриха 49-те Зимни музикални вечери “Проф. Иван Спасов“

ПАЗАРДЖИК. При пълна зала и с много аплодисменти преди минути бе открито 49-то издание на фестивала "Зимни музикални вечери - проф. Иван Спасов". Тази година изданието е посветено на 90-годишнината на диригента, композитор и основател на музикалното събитие - проф. Иван Спасов. Фестивалът се организира от Община Пазарджик с финансовата подкрепа на Министерството на културата. 

Сред гостите, дошли за събитието, бяха съпругата на проф. Спасов - проф. Василка Спасова, зам.-министърът на икономиката и индустрията Ивайло Шотев, акад. проф. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет, кметът Петър Куленски, областният управител Валентина Кайтазова и заместникът й Стефан Димитров. По традиция четиридневният музикален фестивал за симфонична и съвременна музика започна с рапсодия "Вардар" от Панчо Владигеров под палката на маестро Григор паликаров и Симфоничния оркестър на Пазарджик. В програмата за тази вечер ценителите ще чуят и Бурлеска за пиано и оркестър в ре минор на Рихард Щраус.

Малко преди началото на концерта, от 18:00 ч., във фоайето на зала „Маестро Георги Атанасов”, художествена галерия „Станислав Доспевски“ бе представена изложбата „Графика и рисунки“ на художника Славчо Славчев – Сла_Сла. Много хора дойдоха и за съпътстващото културно събитие на фестивала.

Репортаж от първата фестивална вечер четете утре.

(Зн)


Свързани