Други

В Америка Асен написа музиката към филм с Ерик Робъртс

  03.02.2024 08:55             
В Америка Асен написа музиката към филм с Ерик Робъртс

Лентата спечели награди от фестивали в Англия, Канада и Гърция

НЮ ЙОРК. Преди дни зад океана официално излезе саундтрака към филма My Last Best Friend с Ерик Робъртс в главната роля. Албумът, който е дело на родения в Пазарджик музикант и преподавател Асен Дойкин, е достъпен на всички големи платформи за стрийминг. Землякът ни е още по-щастлив от факта, че филмът спечели наградата за найдобър игрален филм в Гърция в последното издание на Athens International Digital Film Festival в Атина, както и наградата за най-добър актьор за брата на Джулия Робъртс.

Преди това, през 2023 г., в Канада на Toronto Independent Film режисьорът и сценарист на филма Филипо Пранди печели наградата за режисура, а Робъртс - за най-добър актьор. Същата година филмът е номиниран на филмовия фестивал в Челси, Англия, за най-добър игрален филм, най-добра режисура, най-добър актьор (Ерик Робъртс), най-добра актриса (Карол Алт) и най-добър оригинален сценарий. Филмът е избран от американския дистрибутор Sky Island Films за разпространение по кината.

А ние помним Каръл Алт с водещата й роля в култовия сериал с Хълк Хоган „Гръм в Рая”

- Композирах, продуцирах и миксирах музиката за този прекрасен филм в моето студио – разказва пред „Знаме” съгражданинът ни. - Филмът все пак е продуциран от по-малка компания, не е холивудска продукция на големите четири гиганта. Сега ще се явява на още няколко фестивала. Филмът се прожектира през ноември в Бруклин, ще има още една прожекция, пак в Ню Йорк. С Ерик Робъртс се запознах на премиерата на филма през август, след това си говорихме с него на афтърпартито. Споделих с него, че навремето, през 80-те, като тийнейджър в кино „Млада гвардия” в Пазарджик гледах „Влакът-беглец” С този филм Робъртс спечели номинация за „Оскар” и на него му стана интересно – не бе предполагал, че по времето на социализма в Източна Европа са давали такива филми. Той е много топъл човек. Всъщност той е холивудският актьор с най-много роли – през ноември 2023 стигна до 700 участия – на второ място след един индийски звезден актьор (Брахманандам, б.р),

който държи рекорда „Гинес” участия в най-много филми – 1170

Беше много приятно да се запозная с такъв топъл човек като него - уверява Асен. Нито Робъртс, нито някой от екипа, проявявал капризи или високомерие. - Когато започне да се работи по някакъв голям проект – всеки действа професионално и е част от отбора. Как попаднах аз там? Ами от известно време се занимавам с филмова и телевизионна музика. Бях правил преди това музика за няколко късометражни филми, а един от филмографите е приятел на режисьора Пранди. Когато той му споменал, че му трябва филмов композитор, филмографът му дал моята интернет страница... Филипо Пранди е от италиански произход, живее в Ню Йорк. Дойде в моето студио и видя какво правя Така реши да започнем работа по проекта. Това беше през октомври 2022-а. Вече беше снимал филма и аз трябваше да работя по отделните сцени. През януари 2023-а запретнах ръкави. За 4 месеца завърших музиката, но после имаше още много работа – за постпродукцията, всичко да се синхронизира.

Премиерата бе през август в един голям театър в Ню Джърси…

Роденият в Болоня Филипо Пранди е и портретен фотограф,

а пълнометражното му портфолио включва филми като „Моят последен

най-добър приятел“ , „Приложение 1“ и „Амиталовата терапия“. Филмът с музиката на Дойкин е трилър-драма. Действието се развива по време на КОВИД-пандемията в Ню Йорк. Ерик Робъртс има две роли - на мафиот и бездомник.

- Двамата много си приличат и мафиотът използва бездомника, отнемайки му личността. Що се отнася до музиката – използвах един мой приятел, бразилски китарист, който свири на акустична и електрическа китара. Записа в моето студио, а там всичко друго направих сам – имам достатъчно аналогови синтезатори и дръм машини, записах и различни видове перкусии върху музиката. Все пак навремето съм завършил музикалното училище в Пловдив с ударни инструменти – усмихва се Асен Дойкин.

След Пловдив Дойкин учи 4 години в музикалния колеж „Бъркли” в Бостън

- най-престижният в САЩ заедно с „Джулиард” в Ню Йорк.

„Явих се за стипендия, спечелих и заминах. След Бостън отидох в Ню Йорк и от 1999-а съм тук. Преподавам пиано в две частни академии, включително в една от най-големите за джаз – New York Jazz Academy. Отделно се занимавам с моите проекти в студиото. Сега работя над музиката на един късометражен филм, предстои нов проект с Филипо Пранди, който започва работа по филм с голяма холивудска звезда, но ме е помолил да го държа в тайна. За релакс свиря в джаз клубове редовно. Сега с моето трио бяхме в един от най-популярните малки джаз клубове в света - Mezzrow Jazz Club в Гринидж Вилидж в Манхатън. Често свирим там. Моето трио е интернационално - има американски барабанист и басист – наполовина швед, наполовина италианец, който от доста години е в Ню Йорк - като мен. Надяваме се някой ден да имаме възможност да изнесем концерт в родния Пазарджик.

Дойкин не си е идвал от 10 години, но в Ню Йорк се чувства „идеално”

- Тук е моя дом, вече ще станат 25 години. Голямо предизвикателство е в този мегаполис човек да оцелее като музикант. Радвам се, че успявам да го правя, занимавайки се само с музика. Радвам се и на семейството си. Дъщеря ми Ема Дойкин е на 5 години и говори и пише на български. Свири на пиано. Тя всяко лято е в Пазарджик при баба и дядо. Съпругата ми Таня е родена в Ню Йок, но е от хаитянски произход – баща й е хаитянин, а майка й - италианка. Тя работи за финансова компания в Манхатън. Ние живеем в Астория куинс - това е един квартал до Манхатън, който е предимно гръцки. Откакто съм в Ню Йорк, живея в него – тук повечето бизнеси са на гърци, но има и български магазин. В последните 10 години обаче и той стана космополитен – с много млади хора от къде ли не. В Америка човек се интегрира, без някой да го пита кой е и откъде е. Това особено се усеща в Куинс – допълва Асен.

В YouTube има трейлър на My Last Best Friend, а там може да чуете и музиката на Дойкин.

Промо страница за саундтрака с линкове към всички големи стрийминг услуги на: http://asendoykin.hearnow.com/my-lastbest-friend-original.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани