Пазарджик

Поетесата Гергана Куртакова: Четенето и писането вървят ръка за ръка

  04.02.2024 08:27             
Поетесата Гергана Куртакова: Четенето и писането вървят ръка за ръка

Малките четат повече, убедена е съгражданката ни

ПАЗАРДЖИК. „За децата на Пазарджик“ и „Коледен подарък“ са най-новите стихосбирки за деца на поетесата Гергана Куртакова, излезли през 2023 г. Нашата съгражданка е авторка и на още четири стихосбирки и книжка с разкази „Пътуване с шареното влакче“, участва с проза и в два литературни сборника.

С Гергана Куртакова разговаря наша репортерка:

- Г-жо Куртакова, кое Ви мотивира да пишете за деца?

- Откровеността и неподправеността на малките прекрасни читатели. Вълнува ме реакцията им при срещата с тях и прочетеното ново стихче. Това ми дава вдъхновение да търся все нови теми и да радвам момичетата и момчетата. В началото на всяка нова книга изпитвам истинско вълнение и радост.

- Четат ли децата?

- По-малките – катечорично да. Впечатленията ми са от срещите в детските градини и училищата в Пазарджик, Пловдив, Пещера, както и в селата Карабунар, Виноградец, Бошуля, Паталеница и на други места. Децата с любопитство разгръщат моите, както и писанията на други автори.

Любовта към четенето започва от най-ранната детска възраст. Тя се ражда с книгите в семейството. Няма как до 6-7-годишна възраст дете в дом без книги да ги обикне изведнъж. Защото ако вкъщи не се говори за книги, детето не проявява интерес към стихчетата и разказчетата. За съжаление, тези домове у нас не са малко. Въпреки всичко, ако детето е любознателно, то ще намери пътя към книгата.

Вярно е, че учениците до 7 клас четат повече. Виждала съм тийнейджъри с книга в ръка във влака, в автобуса и в парка. За мен те са изключения, затова често околните ги възприемат озадачени. Родителите на тези момичета и момчета с примера си са показали смисъла от прочетеното.

- Какво в книгите Ви най-много вълнува децата?

- Всичко, достъпно за тях като възприятие. Мама, тате, баба, дядо, домашните любимци. В книгата „Коледен подарък“ ги запознавам с християнските традиции и обичаи на Бъдни вечер, Коледа, кой е Дядо Коледа, символите на елхата, Витлеемската звезда и празничната трапеза. Радостно е, че децата знаят много за българските празници и с вълнение отговарят на въпроси и разказват за тях.

Те не само четат, но и сами пишат истории, като „Утринна приказка“ с децата от училището в Паталеница. След началото и преди края на приказката те сами измислят думичките и изреченията. В 5б клас в СУ „Георги Брегов“ пък приказката започна с първия ученик и завърши с последния. В класа цареше въодушевление и желание да се измисли най-добрият сюжет на произведението. Прочетена, приказката хареса на всички автори. Затова казваме, че писането и четенето вървят ръка за ръка.

- Защо, според Вас, учениците от горните класове четат по-малко?

- Заради технологиите, но не бива да се изключва четенето. То не е отживелица, защото обогатява въображението, емоцията и говоримия и литературния български език. Има ученици, влюбени в литературата, те показват знанията си на олимпиади и конкурси. Учителят, освен преподаването на уроци, търси нови форми, с които да предизвика интерес у учениците към изучаваното произведени с допълнителни занимания – рецитали, драматизация и други.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани