Други

Тодорка Балинова: Работата в църквата ми дава сила, надежда и живот

  08.02.2024 08:29             
Тодорка Балинова: Работата в църквата ми дава сила, надежда и живот

Тя е авторка на седем резбовани иконостаса

 

РАКИТОВО. Тодорка Балинова завършва специалността „Дърворезба“ в Техникума по дървообработване и вътрешна архитектура в Пловдив. Първоначално мечтае да се изявява в скулптурата, но съдбата й отрежда друго поприще – да резбова иконостаси и да рисува икони. И Слава Богу. Ракитовката е авторка на 7 църковни резбовани иконостаса. Макар и монументални по форма, те стоят на местата си ювелирно. Със символиката си сакралните композиции от плетеници носят послания и помагат на хората духовно. Нейни резбовани красоти са показвани на изложба във Виена, Австрия.

 

Рисуването на икони

е другата й страст, дървените пластики – също.

От 2 години художничката майстори иконостаса и рисува нови икони за православния храм „Св. Матей Изповедник“ в пловдивското село Марково. Църквата, под юрисдикцията на гръцки синод, е построена преди петнайсетина година изцяло с дарения. При изграждането в стените й са поставени глинени гърнета за по-добра акустика. Жителите на селото и добри хора от страната и чужбина помагат да заменят параклиса в града на тепетата с по-голям Божи дом.

- Резбоването на иконостас е сложен и продължителен творчески процес – признава Тодорка. -

В работата си влагам цялата си душа и сърце

и нещата се случват искрени и истински. Тя ми дава сила, надежда и живот, защото вярата на човека е дар Божи.

Композициите и сцените в иконостаса на църквата „Св. Матей Изповедник“ водят началото си от Стария и стигат до Новия завет – и от Сътворението на света до Благовещение. Олтарът завършва с лозницата и разпятието. Мое дело е и владишкият трон с лъвовете. С дърворезба завършва и короната на трона, поясни художничката.

Предстои новият иконостас да се украси с иконите, които Тодорка рисува. На първия –

царски ред,

те са 6 с височина 1.80 м, а на апостолския ред са с размери 65 на 50 см. Освен иконите, ще нарисува и 2 ангела на олтарните двери.

- От дърворезбата превключих на иконописта – един деликатен процес, убедена е авторката. - За рисуването използвам техниката на руската иконописна школа в Самара (мястото, свързано с изписването на нашето Самарско знаме). Тя съхранява отколешни традиции за работа с яйчен темпер на прах и за правене на течно злато. Със специалисти от школата работя отпреди началото на войната на Русия в Украйна и много вярвам, че събитията няма да попречат да продължим.

За съжаление, често за рисуване на икони се прилагат бързи, комерсиални техники у нас

Този подход към иконата е недопустим и вреден. Защото тя има своя специфика, извън отношението й към църквата и вярата. Иконата има своето време за работа, не бива да се бърза, тя става готова тогава, когато трябва, категорична е Тодорка Балинова.

Тя е щастлива, че нейна пластика краси центъра на родния й град Ракитово пред Общината. Там на изсъхнал бор тя вдъхва нов живот. Направеното местните наричат обелиск заради внушителната спираловидна композиция, завършваща конусовидно. На нея са изобразени три човешки фигури. Едната, с пречупени криле и с поглед надолу, символизира

отчаянието

на хората днес. Втората фигура е обърната на Запад – посоката, поели хиляди млади хора, напускайки България. Последната е обърната към мястото, откъдето българите започват да се връщат в родината си.

- Вярвам, че това, което правя, носи на хората положителна енергия и усещане за вярата – усмихва се художнимката. - Вярата, която отваря широко пътищата, по които да вървим...

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани