Регионът

На зимен празник с мезе и вино

  17.02.2024 07:13             
На зимен празник с мезе и вино

РАДИЛОВО. Фестивалът „Среди зима на мегдана“ отново ще събере гости отблизо и далеч за отбелязване на зимните празници и гозби. Вместо с прочутия кешкек, домакините от читалище „Зора-1903“, ще почерпят със саздърма и червено вино. Празникът ще започне в 11 часа на 18 февруари, неделя, в присъствието на кметовете на община Пещера и на Радилово – Йордан Младенов и Димитър Данчев. Те ще произнесат приветствия за смисъла да го има зимния празник.

Продуктите за празничното мезе и радиловския червен елексир даряват основно земеделската кооперация „Зов“, кметството, самодейците от читалището и църквата „Св. Теодор Тирон“ в лицето на свещеника й Борис Манов. От червеното питие ще налеят и майсторите – винари, мерили за празника на виното – 14 февруари, чие производство е по- по- най-.

За гозбата се използват главите

на закланите по Коледа прасета и телета. След като се сварят в големи съдове, те се обезкостяват и месето се запържва с олио и масло, заедно с подправките – черен пипер, дафинов лист, бахар и сол на вкус. В миналото сместа се е наливала в големи тави и се е оставяла в избата на хладно, за да се втвърди. Така ще изглеждат и приготвените за празника

7 тави със саздърма, придружени с над 50 литра вино

В днешно време продукцията се сипва в предпочитани от домакинята съдове – шишета и друг подходящ инвентар.

За доброто настроение на мегдана ще се погрижат певчески и танцови състави от Лесичово, Звъничево, Розово, Ветрен дол, Батак, Нова Загора, Сандански, Девин, София, Сливен, Пловдив и от други места. Някои от гостите ще представят интересни обичаи, като този от Сливенско – хвърляне на стрелички.

Върху трапезите ще ухаят вкусни традиционни ястия като

киселото зеле с месо и кървавица на розовци

и други майстори-кулинари. Присъстващите ще опитат и изпечените сладкиши на Анн Дарън, която със съпруга си Норд живеят повече от 10 години в селото. Английското семейство не само тачи, но и участва в празниците на Радилово.

- „Среди зима на мегдана“ води началото си от 2020 г.

Организира се по Програмата на общинския фонд за подпомагане на местните дейности към Община Пещера и платформата „Агора“, каза Марена Вачкова, секретар на местното читалище. - Преди време в деня Атанасовден мегданът събирал цялото село да почетат светеца с дълги хора и да припомнят, че зимата си отива.

Според поверието, Атанас се качва на бял кон, съблича дебелия си зимен кожух, облича бяла копринена риза и се провиква: „Иди си зимо! Да дойде лятото!“. Зимата го чува и се стяга да си ходи. Този стар обичай е дал името на фестивала днес. Традицията продължава...

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани