Пазарджик

Пазарджик, Велинград, Панагюрище са сред първите с приоритетни проекти за финансиране от държавата

  19.02.2024 07:06             
Пазарджик, Велинград, Панагюрище са сред първите с приоритетни проекти за финансиране от държавата

СОФИЯ. Петър Куленски, д-р Костадин Коев и Желязко Гагов бяха сред първите поканени кметове от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков за подписване на споразумения с общини за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2024 г. Средствата ще се инвестират в проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на обекти – публична общинска собственост.. 

Да припомним кои са проектите на Община Пазарджик:

- Доизграждане на канализационна и водопроводна мрежа на с. Ивайло

- Реконструкция на тласкателен водопровод на с. Величково

Средства за проектиране на:

- Благоустрояване и реновиране на кв. „Ябълките“

- Благоустрояване и реновиране на кв. „Широк Център“

- Основен ремонт на „Ивайловско шосе“

- Основен ремонт на ул. „Пловдивска“

- Основен ремонт на бул. „България“

- Основен ремонт на ул. „Димчо Дебелянов“

- Основен ремонт на ул. „Ал. Батенберг“

- Канализация на с. Мокрище

- Предстои да подпишем договори за останалите проекти на стойност от още 24 млн. лева или общо 50 млн. лева, които ще отидат за качественото облагородяване на община Пазарджик, допълни кметът Петър Куленски. - Още средства ще бъдат привличани и защитени адекватно през идните години, за да отидат точно там, където има най-голяма нужда. С реален контрол върху качеството на изпълнението и в условия на пълна отчетност по разходването на средствата. И ще стане ясно, че Пазарджик може повече. Много повече.

Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев и главният счетоводител Тодор Масларов

подписаха 12 споразумения

с регионалното министерство за финансиране на проектирането на инфраструктура за 37 улици във Велинград. Със средства от държавния бюджет ще бъдат изготвени проектите за основен ремонт и рехабилитация на водопроводната мрежа и на пътната част, вкл. асфалтиране, полагане на бордюри, тротоари, както и корекция на шахти, за общо близо 15 км. улична мрежа. Според района, в който попадат, улиците са систематизирани в шест групи.

- Група 1 - „Цар Самуил” /от ул. „П. Янев” до ул. „Будилник”/, „Пионерска” и „Петър Берон”,

- Група 2 – „Т. Каблешков”, „Г.Бенковски”, „Стела Благоева”и „Стефан Попов”,

- Група 3 – „Йорданка Чанкова”, „Ал. Константинов” и „Хр. Смирненски” / от пл. „Славейков” до ул. „Г.Кирков”/,

- Група 4 – „Боров парк”, „Пушкин”, „Братя Кръстини” и „Евлоги Георгиев”/от. ул. „Връх Киселец” до ул. „Тошо Стайков”/,

- Група 5 – „Крупская”, „Бялата скала”, „Тодор Узунов”, „Крайречна”, „Скриеница”, „Стою Калпазанов”, „Д. Дебелянов”, „М. Драгинов”, „Беговица” и ул. „Юрий Венелин”/от „Бялата скала” до „Т. Узунов”/

- Група 6 – ”Елин връх”, „Ген. Гурко”, „С.М.Киров”, „Кладова”, „П. Хитов”, „М.Шатаров”, „Св.Иван Рилски”, „Цар Крум”, ”Чавдар войвода” , а за улиците „Поп Топорчо” и „Поп Богомил” – само пътна инфраструктура.

Кметът на община Панагюрище Желязко Гагов също не скри задоволството си, че

Панагюрище е сред първите общини,

подписали споразумения за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2024 г.
- Пожелаваме си успех в изпълнението на проектите в името на по-добрата среда в общия ни дом - община Панагюрище, написа той във Фейсбук.

Със Закона за държавния бюджет за 2024 г. беше приета Инвестиционна програма за общински проекти с включени в нея 1627 проекта с прогнозен размер и обхват за периода 2024 – 2026 г., реализацията на която е възложена на министъра на регионалното развитие и благоустройството. „Знаме“ писа за това.

По време на подписването министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков поздрави кметовете и им пожела наслука.

- Надявам се след няколко години да може да се похвалите с едни добри инвестиции,

реализирани вече, които да променят към по-добро благосъстоянието и условията на живот на гражданите в общините.

Министърът увери присъстващите представители на местната власт, че лично той и екипът на министерството са на разположение по всякакви въпроси.

- Това е пилотна програма, надявам се да бъде усъвършенствана и тя да остане основен инструмент за финансиране на общинското развитие и стимулиране на регионалното развитие, допълнена със средствата по програмите на ЕС.

Към момента в МРРБ са постъпили 822 заявления, като процесът по подаване продължава. Голяма част от тях вече са разгледани от експертите в министерството. Първоначално споразумения ще бъдат подписвани с общините с пълна документална готовност, за които след извършена проверка е констатирано, че заявленията и придружаващите документи напълно отговарят на изискванията, заложени в нормативната уредба.

Общините, в чиито заявления за проектни финансирания са установени непълноти и/или грешки

в документацията след направения от експертите на министерството преглед, ще бъдат уведомявани чрез писма за констатациите, за да коригират пропуските си.

Едни от най-честите неточности в заявленията, прегледани от екипа на МРРБ до средата на февруари, са свързани с неправилно вписване на сумите за финансиране на проектите /с или без ДДС/. Посочват се и стойности, различни от тези по Приложение № 3 към закона. Сред другите пропуски е липса на информация и документи /виза за проектиране, съгласуван проект и др./, които трябва да бъдат приложени съгласно изискванията на закона и постановленията за неговото изпълнение. В някои случаи се наблюдава и прилагане на разрешение за строеж, което е изгубило действието си поради изтекъл срок.

Екипът на МРРБ продължава да извършва текущ преглед на всички заявления. При необходимост ще се изготвят и писмени указания до общините за отстраняване на констатирани пропуски. Своевременно и регулярно ще се пристъпва към подписване на споразумение с всички общини с пълна документална готовност. В края на всеки месец ще бъде публикуван списък с проектите, за които са подписани споразумения.

В разпоредбите на ЗДБРБ е разписана правна възможност за извършване на промени в списъка на одобрените проекти.
 „Знаме“


Свързани