Регионът

С концерт в Панагюрище почетоха Апостола

  20.02.2024 13:52             
С концерт в Панагюрище почетоха Апостола

,,Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме. "

- Васил Иванов Кунчев - Левски

На 19-ти февруари 2024г., от 11:30 часа, в двора на Професионалната гимназия по индустриални технологии мениджмънт и туризъм-гр. Панагюрище, пред паметната плоча на Васил Левски, бе отбелязана 151-та годишнина от обесването на Дякон Игнатий, влязъл в историята ни като Апостолът на Свободата. Отбелязването започна със словото за почит и слава на Мария Куртакова, последвано от патриотични песни, изпълнени от възпитаниците на Величка Маслева - Божидара Немска и Рая Вулева от ОУ "Проф. Марин Дринов" , рецитал от учениците на СУ"Нешо Бончев" с ръководител Нистор Хаинов - Даная Бобекова и Диана Иванова по произведенията на Христо Ботев - ,,Обесването на Васил Левски" и на Дамян Дамянов -,,Следите на Апостола".

Младежка формация от ПГИТМТ изнесе рецитал по класически произведения, увековечаващи българския дух и почитта към делото на Апостола.

След едноминутно мълчание в памет на дякон Игнатий - Васил Левски, цветя бяха поднесени от кмета на Панагюрище Желязко Гагов, общинското ръководство на политическа партия ГЕРБ, народния представител Стефан Мирев, Исторически музей Панагюрище, ученици и учители от ПГИТМТ, ученици и учители от ОУ ,,Проф. Марин Дринов'', ученици и учители от ОУ ,,20 април", децата и техните ръководители от ДГ ,,Райна Княгиня", Център за подкрепа за личностово развитие, Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ,,Генерал-полковник Георги Момеков" и признателни граждани.

Илия НЕМИГЕНЧЕВ


Свързани