Спорт

Наша грация пише история на Острова

  06.03.2024 07:21             
Наша грация пише история на Острова

Гимнастичката Филипа Мусева е дъщеря и възпитаничка на Елена Гайдарова

УЕЛИН. Наша съгражданка стана първата наследничка на пазарджишката школа по художествена гимнастика във Великобритания и се състезава в най-елитното първенство при жените на Острова вече два пъти. Освен това е била част от националния отбор за ансамбъл и е представяла Великобритания на европейско и световно първенства.

Хиляди деца опитват да пробият, но нямат тази възможност,

а бъдещето е пред Филипа Мусева. Тя е дъщеря на бившата гимнастичка на дружество „Хебър“ и Спортното училище в Пазарджик Елена Гайдарова (по мъж Мусева), която е треньор във Великобритания. Филипа e внучка на доайена на пазарджишките ски Йордан Гайдаров и Таня Спасова – нейната неотлъчна подкрепа и най-голям фен.

С класирането си на British Championships Филипа автоматично доби право на участие и в English Championships (двете първенства са еквиваленти на нашите категории „Елит“ и „А“), а

тя го прави успешно вече втора поредна година

- Филипа е родена през 2004 г., сега е на 19. Няма намерение да се отказва скоро от килима – продължаваме с пълна пара – коментира пред „Знаме“ Елена Мусева. Тя идва в Англия през 2002 г., малко след брака си и дипломирането си в СУ „Св. Климент Охридски“. На Острова се ражда Филипа.

- Аз държах тя да играе художествена гимнастика – този спорт не беше така популярен във Великобритания. Беше на 6-7 годинки, когато я записах в най-близкия клуб - на половин час път с кола. Ние живеем в градчето Уелин, в северните околности на Лондон. Уелин (Welwyn Garden City, б.р.) – или както се шегуваме – Велинград. И наистина прилича на Велинград, защото е зелен, има и езера – смее се Елена. - След около 2 години разбрах, че ако искам дъщеря ми да тренира художествена гимнастика сериозно,

аз трябва да основа клуб по художествена гимнастика

Така и направих. Квалифицирах се за треньор, което беше лесно за човек, който се е занимавал с този спорт много години. Така основах клуб Stars Academy, с амбицията той да се превърне наистина в академия за звезди. С Филипа започнахме да се учим като майка-треньор и дъщеря-гимнастичка. Много интересен път извървяхме и не беше никак лесно – признава Елена.

В края на 2019-а Филипа е приета в националния отбор по художествена гимнастика за ансамбъл. През 2021 г. тя вече се състезава за Великобритания на европейското първенство за жени (ансамбъл) във Варна и на световното първенство в Китакюшу, Япония.

След което обаче се отказва от националния

- През ноември 2021 г. Филипа пожела да прекрати кариерата си с ансамбъла и националния отбор и да продължи като индивидуална състезателка – върна се при мен в Stars Academy. И оттогава жънем успех след успех. Миналата година тя влезе сред Топ 10 при жените на националното първенство на Великобритания – класира се на два финала. А пък сега -

току-що мина квалификациите за 2024-та и пак се класира сред 16-те финалистки

Този път бяха повече от 10, защото имаше невероятен наплив на жени. За пръв път се състезават цели 63 момичета в тази квалификация – подчертава треньорката. - От година на година интересът към художествената гимнастика тук се засилва, самият спорт скача с лъвски скокове в последните няколко години. И заслугата за това е и българска, а пазарджишкото участие в този принос никак не е малко.

-  Художествената гимнастика във Великобритания е ръководена от българки-треньорки.

Пет от треньорките тук са възпитанички на „Хебър“-Пазарджик,

включително и аз. Останалите специалисти от пазарджишката школа са Вили Антонова, Виолета Стаева, Моника Караджова, Мирослава Ангелова. Към тях може да добавим и Силвия Кирова – най-новото попълнение от Пазарджик, която помага  на Виолета Стаева в Шотландия. Другите три момичета са в Лондон, а аз съм на 15 минути път от столицата.

Художествената гимнастика на Острова е създадена през 1972 г., когато Вера Аткинсън (легендарната репортерка Вера Маринова)посещава колежа Ray Taylor близо до Лондон и работи известно време с местната треньорка Джени Бот и нейните спортни гимнастички. А ние, треньорките от Пазарджик и България, поддържаме постоянни контакти помежду си, помагаме си една на друга, търсим се – уверява Елена Мусева. Тя е благодарна и на своитe колежки в Пазарджик и София.

- През летните ваканции,

когато Филипа се връща в България, тренира в Пазарджик под ръководството Вили Петкова и Диди Кирова

в СК „Диляна Прима“. Диди Кирова беше и мой педагог. А когато е в София, дъщеря ми се подготвя при бившата треньорка на националния отбор на Великобритания – Мария Гатева, в нейния клуб „Нюанс“. Всички тези специалисти също са допринесли за развитието й като състезател и съм им много благодарна. Сега дъщеря ми не е в националния отбор, но има амбицията. Това, което дотук сме постигнали, е един невероятен успех.

Започнах от нищото – отворих една зала, сложих килим и работя безвъзмездно

Не съм върнала никого, стига да се е „спънал“ на прага. Правя го благотворително, със символични такси, които покриват наема на залата, защото на мен това не ми е основната работа. Даже и работа не ми е - по-скоро изпитвам потребност да го правя. Горда съм не само с Филипа. Имах едно дете, което също спечели квота за Британското първенство – Ела Шопър е англичанка и през 2017 г. се класира при децата под 10 години. Тази година пък

във финалите на националното първенство се класира друго мое момиче,

при девойките – Рафаел Пинзару, а амбицията ни е тя да пробие и в британското първенство – казва треньорката и собственик на Stars Academy.

В момента в клуба тренират 22 деца, а бройката варира между 20 и 30.

- Нашият клуб е много малък, защото художествената гимнастика в региона ни е по-слабо известна, пък и аз нямам време сериозно да промотирам нашата работа. Но освен подготвителна група,

имам състезателки във всичките 5 нива на първенствата на Великобритания

Сега предстои Британското първенство на 6-7 април – отворено за двете най-високи нива, включително „Елит“, и се готвим за тях. Ние също организираме състезания тук, в Уелин. Започнахме миналата година. Тогава направихме две, в април и юни, и бяха много успешни – отворени за деца от цяла Англия. Сега подготвяме в края на юни такова състезание с отворена покана…

Елена Гайдарова се подсмихва, когато я питаме дали диетите са били най-честата тема на спор между майка-треньор и дъщеря-състезател.

- Диетите бяха излезли на преден план в един момент от развитието на Филипа като гимнастичка. Възникваха големи спорове вкъщи, но това вече мина. Вече е голяма,

изграден състезател,

и трябва да разчита на самоконтрол, за да си съблюдава режима. Дали винаги това работи – няма да коментирам – повдига вежди Елена. – Надявам се това да стане още по-успешно и „желязно“ правило.

В момента Филипа учи биологични науки в университет в Лондон и се справя отлично. Тя и в училище винаги е била отличничка. Но има и достатъчно свободно време, за да излиза с приятели или ли да се отдаде на любимите си занимания, сред които са ските.

- Филипа много обича ските,

но нали дядо й Йордан Гайдаров е основател на ски клуб „Ястребец-2“ в Пазарджик . Той пък е учил мен да карам ски и може да се каже, че аз на ски израснах, ходех редовно и на зимните лагери на клуба. Като студентка станах ски инструктор на Боровец и Витоша, за да имам допълнителни джобни, а и да карам ски безплатно. Тук във „Велинград“ си имаме една суха писта, на която съм стъпвала само един път (смее се), но приложих моите ски инструкторски умения върху Филипа на сняг във Франция и тя сега кара ски прекрасно.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани