Пазарджик

Внимавайте какви мартеници купувате!

  01.03.2024 07:32             
Внимавайте какви мартеници купувате!
Габриела Руменова от „Ние, потребителите“

Някои материици предизвикват алергии, а сред металите и химичните съединения има дори канцерогенни

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието,  обръщат внимание от „Ние, потребителите“. И допълват:

„Метални елементи с високи нива на олово, кадмий или никел, както и пластмасови апликации с вредни химични съединения като често използвания Бисфенол А могат да доведат до нарушения на репродуктивната система и дори до онкологични заболявания.

Затова, особено ако мартеницата има

пряк досег до тялото, както е при гривни, колиета, обеци, пръстени

и други, задължително изберете такава, за която има информация за съставните елементи. Наличието на данни за производителя или вносителя също са гарант в някаква степен, тъй като те носят отговорност за безопасността“.

- Не подценявайте и предупрежденията като това, че мартеница с дребни елементи като мъниста или фигурки на любими анимационни герои не е подходяща за деца до 3-годишна възраст. При поставяне в устата и поглъщане може да се стигне до задавяне и дори задушаване. Избягвайте мартениците, които имат остри или режещи части, тъй като крият риск от убождане или порязване – предупреждава основателката на платформата за информация, коментари, съвети и безвъзмездна взаимопомощ „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Имайте едно наум, че информацията за материите на отделните части може и да не е вярна

Особено когато не е известен производителят или вносителят. В магазинчета от типа „направи си сам“ се продават поотделно всички необходими елементи за „сглобяването“ на една мартеница - от конците, през различни по вид и материи апликации до подложни картончета с предварително описани съставки. Съмнение в посетен на случаен принцип подобен магазин буди обстоятелството, че на всички картончета е изписано „памук“, а нито един от изложените модели конци не съдържа това влакно.

Преглеждайте внимателно, когато избирате и не допускайте от невнимание да подарите вместо пожелание да здраве, здравословен проблем, казва в заключение Габриела Руменова.

„Знаме“


Свързани