Регионът

Честита Баба Марта! В бяло-червена премяна са села и градове в нашата област

  01.03.2024 07:47             
Честита Баба Марта! В бяло-червена премяна са села и градове в нашата област

Честита баба Марта! Не само хората се закичват с мартеници днес. Много населени места в областта също са украсени. 3000 мартеници например разкрасяват центровете на Ракитово, Костандово и Дорково. Големите са ръчно изработени от семейство Холянови и приятели в рамките на два месеца, а лично съпругата на кмета Сузана Холянова организира и участва в акцията по подготвянето на украсата. Традицията бе поставена миналата година, но тогава мартениците бяха 1600.

Друг любопитен момент покрай празника тази година е, че има деца, които са превърнали своите Барбита в мартеници. Най-известната кукла в света в червено-бяла премяна можеше да се види на благотворителния базар с мартеници, изработени от деца от община Ракитово, който цели да подпомогне построяването на рампа за скейтборд.

В Пещера пък деца от местните училища „облякоха“ в червено-бяла промяна дърветата по централния площад. Мартеници за тях изработиха възпитаниците на НУ "Михаил Каролиди", СУ "Св. Климент Охридски", ОУ "Любен Каравелов", НУ "Михаил Куманов", ПГХВТ "Атанас Ченгелев", ОУ "Петко Р. Славейков.

Ученици от ОУ "Св. Патриарх Евтимий" пък ще подредят изложба в фоайето на Общината.

, концерти и други събития, включително благотворителни, посветени на 1 март и Баба Марта, се организират навсякъде в областта. Както и работилници за изработване на мартеници.

(Зн)


Свързани