Пазарджик

Ловци и риболовци протестираха срещу фотоволтаици върху плодородна земя и гори

  01.03.2024 18:06             
Ловци и риболовци протестираха срещу фотоволтаици върху плодородна земя и гори

ПАЗАРДЖИК. Ловци и рибари от областния град и региона излязоха на протест срещу строителството  на фотоволтаични централи върху плодородни земи, гори и ловни площи. Тази вечер десетки от тях дойдоха пред областната администрация в Пазарджик и призоваха на глас и с транспаранти: „Соларите убиват природата!“, „Спрете кражбата на земи!“,„Не засаждайте плодородна земя с панели!“.  

"Събрали сме се тук, за да изразим своето негодувание срещу явление, на което сме свидетели от няколко години и което застрашава местообитанието на дивеча", заяви  от импровизираната трибуна-пикап председателят на СЛРД "Сокол-1893" Евгени Абаджиев, който допълни, че със строителството на фотоволтаични централи се заграбват плодородни земи. Освен пазарджишкото сдружение, организатори на инициативата в Пазарджик е и септемврийското СЛРД "Марица". Абаджиев уточни: "Ние не сме против прогреса, но законът позволява да се изсичат гори и да се поставят фолтоволтаични панели. Използват се "вратички" и плодородна земя бива прекатегоризирана." Евгени Абаджиев поясни, че ще бъдат изпратени петиции до отговорните институции с исканията на ловците и риболовците. След него говориха и общинският съветник Трендафил Величков, и председателят на Националната ловно-рибарска организация инж. Васил Василев, известният кинолог, международен съдия и основател на Националния клуб "Българско овчарско куче" Стефан Попов...

Протести има и на други места в страната, а инж.„ Васил Василев заяви, че се надява днешният сигнал да бъде ясно разбран от институциите. Той допълни, че освен ловни сдружения в страната, към протеста се очаква да се присъединят сродни съсловни организации от цяла България, земеделски производители и собственици на земи, които също са пряко засегнати от незаконно построените ФЕЦ.

(Зн)  


Свързани