Регионът

Първо пилотно училище в България е СУ “Христо Ботев“- Септември по програма “Киберзащитници“

  03.03.2024 08:13             
Първо пилотно училище в България е СУ  “Христо Ботев“- Септември по програма “Киберзащитници“

СУ  „Христо Ботев”- гр. Септември стана първото пилотно училище в България  по програма „Киберзащитници”. На 27 февруари  директорът на училището Галина Дишкова взе участие в международен форум „Заедно в борбата с кибертормоза на деца”, част от програмата „Киберзащитници”. В България тя е основана от Владимир Бронфенбренер и се осъществява с Агенцията по защита на детето в киберпространството – Израел. Форумът се проведе под патронажа на вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Организатори бяха Българска академия за сигурност и колегите от „Стандарт”.

На събитието присъстваха зам.-министърът на образованието д-р Емилия Лазарова, зам.-председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Мюмюн Мюмюн, зам.-кметът на София, председателят на Държавната агенция за закрила на детето, директорът на дирекция „Киберсигурност” в Национална следствена служба, директорът на дирекция „Киберсигурност” в ГДБОП, Кристина Де Бройн - представител на УНИЦЕФ за България, епископ Арсений - викарий на пловдивския митрополит Николай, началникът на РУО-София-град, в.и.д. началник на РУО-Пазарджик Ружа Семерджиева и др.

„Темата „Киберсигурност” е широко коментирана, но фактите показват, че има още какво да се направи в сферата на образованието. Учениците прекарват немалка част от свободното си време в онлайн среда, което от една страна улеснява ежедневните им дейности и образователния процес, но от друга има ситуации, в които те трябва да вземат разумни решения как да се предпазят от опасностите в Интернет. Училищното ръководство организира обучения за педагогическите специалисти и за всички ученици от IV до VIII клас. Според обратната връзка, дадена от учениците, те определят обучението като полезно, важно и необходимо” - сподели директорът на училището Галина Дишкова, като допълни, че учениците се чувстват по-сигурни и са по-бдителни, когато използват дигиталните платформи, а учителите смятат, че подобно обучение трябва да бъде проведено и с родителите.

Г-жа Дишкова благодари на г-н Бронфенбренер за ползотворната работа до момента и заяви готовност за реализация на поставените бъдещи амбициозни цели.

Пилотния проект по програма „Киберзащитници” в СУ „Христо Ботев”, гр. Септември ще стартира през месец март, 2024 г.

(Зн)

 


Свързани